Căştile audio şi deteriorarea auzului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că singura cea mai mare cauză de pierdere a auzului poate fi prevenită prin reglarea volumului muzicii ascultate la căşti.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Căştile audio şi deteriorarea auzului
Sursa foto: shutterstock

Un studiu recent al The MRC Institute of Hearing Research spune că unul din şase adulţi are o pierdere semnificativă a auzului ce îi provoacă probleme în diverse situaţii sociale. Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că singura cea mai mare cauză de pierdere a auzului poate fi prevenită prin reglarea volumului muzicii ascultate la căşti.

Auzul se deteriorează prin ascultarea muzicii la căşti

O trecere în revistă a unei cercetări realizate în 2010 a constatat faptul că nu există suficiente probe audiometrice directe care să poată spune că auzul se deteriorează strict prin ascultarea muzicii la căşti. Astfel, The MRC Institute of Hearing Research a lansat un studiu on-line pentru a vedea dacă poate găsi dovezi care să lege pierderea auzului de playerele audio personale. Participanţii au fost rugaţi să asculte muzică la volum foarte ridicat şi apoi să facă un experiment de ascultare.

MRC spune că nu se ştie, cu toate acestea, cât de tare ascultă oamenii muzică la căşti sau cât de des fac acest lucru. Ceea ce ştim este că playerele audio personale pot ajunge la un volum între 95 şi 105 decibeli (dB).

Zgomotele puternice provocă pierderea auzului

Campania The Dangerous Decibels realizată de Universitatea de Sănătate şi Ştiinta din Oregon spune că auzul ar fi trebuit să fie afectat după 15 minute de ascultat muzică la nivel maxim. De ce? Pentru că zgomotele puternice provocă pierderea auzului prin deteriorarea stereociliei: firele micuţe de păr care stau pe partea de sus a celulelor din urechea internă. Mai mult, zgomotul provoacă vibraţii – modifică tensiunea din celulele de păr – şi apoi trimite mesaje chimice prin nervi la creier. Ori tot acest proces afectează auzul.

În urma studiilor, cercetătorii sugerează să folosim căşti de bună calitate. Dar chiar şi cu ele, volumul puternic este foarte periculos pentru auz. Recomandările specialiştilor este să luăm pauze frecvente atunci când ascultăm muzică la căşti. Există unele cercetări care arată faptul că vitaminele antioxidante, cum ar fi vitamina C, au abilitatea de a preveni pierderea auzului. Astfel, ori de câte ori ascultăm muzică la căşti, putem consuma un măr sau o portocală, pentru a acumula vitamina C.

Cercetătorii concluzionează că ascultatul muzicii la căşti este un factor care poate determina probleme de auz. Însă, dacă avem căşti de calitate şi ascultăm la un volum normal, muzica la căşti nu este chiar atât de periculoasă. Cu toate acestea, pauzele sunt esenţiale, ca şi evitarea căştilor atunci când acestea nu sunt necesare.

Citește și: Asculţi muzică tare în căşti? Dr. Daniela Vrînceanu – medic ORL, îţi spune ce se poate întâmpla

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”