Cancerul de piele poate mutila

Mutilările cauzate de cancerul de piele sunt, din păcate, cazuri obişnuite, nu unele excepţionale pentru dermatologii din România. Motivul? Tot mai multe persoane ajung târziu la un specialist bun, altele aleg să amâne operaţia.
  • Publicat:
Cancerul de piele poate mutila

Mutilările cauzate de cancerul de piele sunt, din păcate, cazuri obişnuite, nu unele excepţionale pentru dermatologii din România. Motivul? Tot mai multe persoane ajung târziu la un specialist bun, altele aleg să amâne operaţia. 

“Carcinoamele cutanate netratate sau tratate incorect recidivează, distrugând ţesuturile învecinate şi devin, astfel, mutilante. „Vina” acestor tumori dezvoltate totuşi la vedere este că sunt complet asimptomatice”, avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer persoanele care au leziuni suspecte pe piele.

Deşi suntem în 2015 şi cancerele de piele sunt perfect tratabile, circulă încă mitul conform căruia aluniţele sau alte excrescenţe trebuie lăsate la locul lor. Total greşit, spun specialiştii dermatologi care sunt însă singurii care pot diagnostica, trata şi îndepărta orice leziune suspectă de pe piele.

“Operaţia este primul gest terapeutic. Efectuată corect, duce la vindecarea tumorilor incipiente, a carcinoamelor. Recidivele tumorale după intervenţii incomplete sau greşit alese compromit irevocabil zona şi pot duce chiar la deces”, afirmă specialiştii din clinica “Dr Leventer Centre” care se confruntă zilnic cu cazuri grave de cancer ce ar fi putut fi tratate dacă pacienţii ar fi solicitat sfatul unui specialist în tratarea tumorilor maligne.

Am văzut numeroşi pacienţi care nu se prezintă la medic de teama operaţiei, deşi au rămas fără o nară sau fără o ureche, pleoapă etc. Sunt mai ales oameni vârstnici, cumva resemnaţi, dar care totuşi au nevoie de ajutor. De multe ori ajung când nu mai poţi face ceva eficient. Însă noi ne străduim să le oferim soluţii şi prin programul “Ai grijă de cei care te-au crescut”, special creat pentru cei în vârstă. De asemenea, am văzut pacienţi care au beneficiat de o soluţie curativă incompletă sau incorectă, şi încercăm să intervenim eficient, completează medicul Mihaela Leventer.

Microchirurgia Mohs oferă printr-o tehnică aparte posibilitatea de a verifica în timpul operatiei întinderea tumorii, cartografierea ei la microscop indicând locul de unde mai trebuie scos un strat, permite conservarea ţesutului neafectat şi dă siguranţa vindecării. Metoda se aplică, în special, carcinoamelor, dermafibrosarcomului, anumitor forme de melanom malign şi încă unor feluri de tumori, zece la număr”, explică medicul Mihaela Leventer.

Specialiştii atrag încă o dată atenţia tuturor pacienţilor cu leziuni pe piele care nu trec sau care se dezvoltă alarmant să nu le trateze cu leacuri băbeşti, să nu le traumatizeze şi să le semnaleze de urgenţă unui dermatolog cu expertiză în tratarea cancerului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc