Boala neașteptată pe care o poți căpăta, de la partener, după căsătorie

Stresul este o problemă comună în zilele noastre, mai ales în căsnicii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Boala neașteptată pe care o poți căpăta, de la partener, după căsătorie
foto: Shutterstock

Mulți oameni se plâng de stresul și tensiunile mari dintr-un mariaj, dar un nou studiu a dezvăluit că este posibil ca ambii parteneri să ajungă să aibă hipertensiune arterială, dacă unul dintre parteneri o are înainte de a se căsători. Iată toate detaliile! 

Ambii partenerii pot suferi de hipertensiune arterială

Multe persoane glumesc pe seama faptului că viața de cuplu este vinovată pentru creșterea tensiunii arteriale. Însă studiile au arătat că există o legătură extrem de mare. Britanicii care se căsătoresc sunt susceptibili să se confrunte amândoi cu hipertensiune arterială dacă una dintre părți suferă deja de aceasta dinainte de căsătorie, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of the American heart Association.

Acesta este primul studiu de acest gen, iar motivul pentru care este posibil să sufere amândoi de această afecțiune pare să se datoreze faptului că au aceleași obiceiuri. În plus, este mult mai dificil să aibă un stil de viață sănătos, dacă partenerul lor nu are aceleași obiceiuri.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că, în această țară, cât și în SUA, soția are cu 9% mai multe șanse de a avea hipertensiune arterială dacă soțul suferă de această afecțiune înainte de mariaj. În mod interesant, în India această cifră a fost de 19%, iar în China de 26%.

Citește și: Spune-mi cum mergi ca să-ți spun cât trăiești. Ce au descoperit cercetătorii

Ce recomandă specialiștii

„Hipertensiunea arterială este mai frecventă în SUA și Anglia decât în China și India, cu toate acestea, asocierea dintre starea tensiunii arteriale a cuplurilor a fost mai puternică în China și India decât în SUA și Anglia. Un motiv ar putea fi de natură culturală. În China și India, există o credință puternică în a rămâne împreună ca o familie, astfel încât cuplurile ar putea influența mai mult sănătatea celuilalt”, a declarat co-autorul principal al studiului, Peiyi Lu.

Bethany Barone Gibbs, profesor asociat la Universitatea West Virginia, a declarat că rezultatele sugerează că abordările pentru combaterea stilurilor de viață nesănătoase ar trebui să aibă în vedere ambii partenerii.

„Urmând această idee, schimbarea stilului de viață, cum ar fi să fii mai activ, să reduci stresul sau să ai o dietă mai sănătoasă, toate acestea pot reduce tensiunea arterială; cu toate acestea, aceste schimbări pot fi dificil de realizat și, mai important, de susținut dacă soțul sau partenerul tău (și unitatea familială mai mare) nu fac schimbări împreună cu tine”, a mai completat Bethany Barone Gibbs.

„Aceste constatări sugerează, de asemenea, o abordare mai amplă, intervențiile care utilizează un model socioecologic care ia în considerare factorii determinanți ai hipertensiunii arteriale la nivel individual, interpersonal, de mediu și politic vor fi probabil necesare pentru a reduce povara globală a hipertensiunii arteriale asupra sănătății publice”. 

Sursa: Mirror

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân