Bebeluş cu o malformaţie congenitală cerebrală rară operat cu succes în România

Fetita de noua luni din Transnistria, diagnosticata cu encefalocel occipital gigant, a fost operata pro-bono de catre o echipa alcatuita din sapte medici si condusa de Dr. Claudiu Matei.
  • Publicat:
Bebeluş cu o malformaţie congenitală cerebrală rară operat cu succes în România

Fetita de noua luni din Transnistria, diagnosticata cu encefalocel occipital gigant, a fost operata pro-bono la Spitalul European Polisano, de catre o echipa alcatuita din sapte medici si condusa de Dr. Claudiu Matei – medic primar neurochirurg si seful sectiei de Neurochirurgie. Interventia a durat 5 ore, iar fetita a fost externata luni, avand o evolutie foarte buna.

Encefalocelul occipital gigant este o malformatie congenitala grava a sistemului nervos central, o maladie rar intalnita (1 caz la 10.000 nou-nascuti), care consta intr-un defect de inchidere a oaselor craniului, prin care herniaza creierul si invelisurile acestuia, situat in majoritatea cazurilor pe linia mediana, fronto-bazal sau occipital. In general, consecintele acestei boli sunt grave, uneori fatale, influentand semnificativ dezvoltarea pshio-somatica a pacientului.

In cazul fetitei a fost vorba de un defect de inchidere a osului occipital, prin care se exteriorizau cerebelul si invelisurile acestuia, exercitind o tractiune deosebita asupra trunchiului cerebral.
In plus, acest defect era asociat cu o hidrocefalie (tulburare de dinamica a lichidului cefalo-rahidian, cunoscuta popular sub denumirea de “apa la cap”), care a cauzat ulterior cresterea in dimensiuni a craniului (macrocranie), precum si o intarziere in dezvoltarea psiho-motorie.

Micuta nu putea fi tinuta culcata pe spate, nu reusea sa isi miste capul, in brate era purtata cu dificultate, era alimentata cu greutate, necesitand supraveghere permanenta, deoarece prezenta si hipertensiune intracraniana, cu varsaturi frecvente, somnolenta, letargie si sughit.

Rezolvarea acestui caz presupune o pregatire speciala in domeniile neurochirurgiei si neuroanesteziei pediatrice, iar centrele care trateaza astfel de maladii sunt foarte rare. Micuta a dat semne foarte bune de recuperare in urma operatiei si a fost externata luni, urmand sa o revedem pentru control si tratament de recuperare a declarat dr. Claudiu Matei, medic primar neurochirurg si seful sectiei de Neurochirurgie a Spitalul European Polisano.

Operatia a durat 5 ore si a constat in doua acte chirurgicale: initial s-a efectuat schimbarea suntului ventriculo-peritoneal implantat in prealabil, care devenise malfunctional, iar ulterior s-a efectuat excizia malformatiei si refacerea invelisurilor creierului.

Echipa operatorie a fost alcatuita din Dr. Matei Claudiu – seful sectiei de Neurochirurgie a Spitalului European Polisano, Dr. Mihai Chiloflischi –  seful sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva, Dr. Sofia Nistor – medic specialist neurochirurg, Dr. Iulia Dancu – medic specialist ATI. In pregatirea operatiei, dar si pentru ingrijirile postoperatorii, echipa a colaborat cu Dr. Calin Metes – seful sectiei de Neonatologie a Spitalului European Polisano si Dr. Gabriela Visa – medic specialist neurologie pediatrica. Postoperator, micuta pacienta s-a trezit, a miscat si s-a comportat normal, avand o evolutie foarte buna.

Urmărește CSID.ro pe Google News
TOP 20: Cele mai poluate oraşe din lume
TOP 20: Cele mai poluate oraşe din lume
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”