Atenţie pe ce pui mâna! Virusul Ebola rezistă până la 50 de zile pe clanţa uşii

Virusul febrei hemoragice Ebola poate rezista 50 de zile pe anumite suprafaţe, în cazul în care acestea sunt menţinute la temperaturi scăzute, potrivit unui studiu realizat de Laboratorul pentru ştiinţă şi tehnologie al Ministerului britanic al Apărării .
Atenţie pe ce pui mâna! Virusul Ebola rezistă până la 50 de zile pe clanţa uşii

Virusul febrei hemoragice Ebola poate rezista 50 de zile pe anumite suprafaţe, în cazul în care acestea sunt menţinute la temperaturi scăzute, potrivit unui studiu realizat de Laboratorul pentru ştiinţă şi tehnologie al Ministerului britanic al Apărării (DSTL), relatează Daily Mail în ediţia online.

În urma unor teste efectuate în 2010, înainte de izbucnirea actualei epidemii, cercetătorii de la DSTL au constatat că virusul Ebola Zair (Zebov) poate rezista 50 de zile pe mostre fixate pe suport de sticlă, la temperaturi de 4 grade Celsius.

Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) a afirmat, anterior, că virusul poate rezista câteva ore pe suprafaţa unor obiecte uscate, cum ar fi clanţa uşii, şi rămâne prezent pentru câteva zile în fluidele corporale.

Soluţiile de curăţare, inclusiv înălbitorul casnic, pot însă îndepărta virusul, potrivit cercetătorilor.

Epidemia de Ebola, care afectează în special Africa de Vest, a provocat deja moartea a aproape 5.000 de persoane dintr-un total de 10.000 de persoane infectate. Epidemia este cea mai gravă din istoria febrei hemoragice, care a fost descoperită în 1976 în Republica Democrată Congo.

Perioada de incubaţie a virusului este de cuprinsă între 2 şi 21 de zile. Virusul Ebola se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor care prezintă simptomele infectării cu febra hemoragică. Virusul nu se transmite prin aer, apă sau alimente, iar o persoană infectată nu poate transmite boala înainte de apariţia simptomelor specifice.

Citeşte aici mai multe despre simptomele şi modul de transmitere al virusului Ebola

Până în acest moment, nu a fost descoperit un vaccin împotriva Ebola, însă mai multe vaccinuri experimentale şi tratamente sunt în curs de testare.

Sursa: Mediafax

Tags:
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive