25 de grame de carne procesată consumată zilnic, risc de apariție a demenței

În urma unui nou studiu se sugerează că există o legătură între consumul de carne procesată pe zi, și un risc crescut de 44% de a dezvolta demența.
  • Publicat:
25 de grame de carne procesată consumată zilnic, risc de apariție a demenței
25 de grame de carne procesată consumată zilnic, risc de apariție a demenței

În urma unui nou studiu se sugerează că există o legătură între consumul de 25g de carne procesată pe zi, ceea ce s-ar traduce ca o felie de bacon ca gramaj, și un risc crescut de 44% de a dezvolta demența. Studiul arată și o asociere între carnea consumul de carne roșie neprocesată precum vită, carne și vițel și reducerea riscurilor tuturor cauzelor demenței.

Pacienții care suferă de demență se confuntă cu o dificultate de memorie, atenție, gândire și chiar rezonare cu anumite activități zilnice. Aceste dificultăți cognitive nu fac parte din procesul tipic de îmbătrânire. Potrivit Orgaizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel global sunt raportate aproximativ 50 de milioane de cazuri de demență, iar anual apar aproximativ 10 milioane de cazuri noi. Una dintre cele mai comune cauze ale demenței este boala Alzheimer, cu un procent de 60-70% din cazuri.

Aproximativ 5-10% din cazuri sunt asociate ca rezultat al accidentului vascular cerebral, sub numele de demență vasculară. Factorii genetici și de mediu, inclusiv dieta și stilul de viață, sunt cunoscute să afecteze dezvoltarea și progresia demenței. Cercetările anterioare arată o legătură între consumul de carne și riscul de dezvoltare a afecțiunii.

Un nou studiu realizat de oamenii de știință ai Universității Leeds din Statele Unite sugerează că există o legătură între consumul de carne procesată și riscul crescut de dezvoltare a demenței. Carnea procesată include produse precum bacon, salam sau crendvurști. Cercetările indică spre carnea roșie că ar avea efecte protectoare asupra demenței. Studiul a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.

Consumul de carne procesată și riscul de apariție al bolii

Există numeroase dovezi care indică faptul că există o legătură între consumul de carne procesată și cancer. În 2015, OMS le-a definit ca fiind produse cancerigene. La nivel global, prevalența demenței este în creștere, iar modificările în dietă pot juca și ele un rol important.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”