2 milioane de oameni mor anual din cauza poluării

Calitatea aerului face victime în întreaga lume, iar cele mai recente studii arată că 2 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa, în întreaga lume, din pricina noxelor pe care le inhalează.
16.07.2013
2 milioane de oameni mor anual din cauza poluării

Calitatea aerului face victime în întreaga lume, iar cele mai recente studii arată că 2 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa, în întreaga lume, din pricina noxelor pe care le inhalează.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea North Carolina, Statele Unite, estimează că circa 2,1 milioane de oameni mor anual ca urmare a degradării calităţii aerului. Aceştia susţin că particule microscopice de deşeuri rezultate în urma diverselor procese industriale sau activităţi umane, prin inhalare, ajung în plămâni unde crează premisele instalării cancerului sau a altor afecţiuni respiratorii.

„Din estimările noastre rezultă că poluarea este cel mai important factor de mediu cu risc crescut pentru sănătate”, susţine Jason West, cercetător la Universitatea North Carolina. Acesta mai susţine că cele mai multe decese au loc în sudul şi estul continentului asiatic, unde populaţia este foarte densă, iar nivelul de poluare este foarte ridicat.

Cele mai poluate oraşe din lume sunt Ludhiana (India) şi Lanzhou (China), iar în Europa, Torino este pe primul loc în clasamentulul urbelor cu toxicitatea cea mai ridicată, urmat de Sevilia şi Zaragoza (Spania), Paris (Franţa), Dresda (Germania) şi Londra (Anglia). (Datele sunt furnizate de WHO’s Outdoor Air Pollution Database, însă este important de precizat că multe dintre marile oraşe ale lumii nu au dispozitive de măsurare a poluării şi, prin urmare, chiar dacă sunt poate mai poluate decât cele incluse în clasament, nu apar din lipsă de date).

Schimbările climatice

Studiul americanilor, publicat în revista Environmental Research Letters, mai arată că schimbările climatice tind să augmenteze efectele nocive ale poluării. Cum e afectat mediul de schimbările climatice? Spre exemplu, creşterea temperaturilor are ca rezultat o creştere a emisiilor organice provenind de la arbori, ceea ce crează o reacţie în atmosferă. Iar acumularea de substanţe poluante în aer pate determina apariţia precipitaţiilor (poli acide).

Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea