Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Hipotiroidismul si slabirea

Buna ziua! Am descoperit acum 3 ani ca sufar de hipotiroidie, mai precis tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, in prezent substituita cu 50 mg de Euthyrox.

De atunci, m-am ingrasat cam 15 kg, fara a face excese alimentare, am ajuns la greutatea de 88 kg, la o inaltime de 1.65m.

Nu stiu ce dieta sa mai adopt, nu stiu ce ar trebui sa mai fac sa reusesc sa slabesc. In afara de aceasta problema, mai este si o mancarime exagerata in jurul nasului si nu numai, am facut nenumarate teste de alergie, nu sunt alergica la nimic, iar testele de scaun nu au iesit pozitive, plus ca la fiecare control la medicul endocrinolog merg cu analize si de calciu, care de fiecare data iese foarte mic (am luat calciu mai multe luni la rand, nici o schimbare, am trecut la vigantoleten de vreo 5 luni, la fel nici o schimbare, concluzia medicului endocrinolog a fost ca ar fi de la paraziti intestinali, am luat tratament si pentru ei si la fel nici o schimbare). Ce ma sfatuiti sa fac, unde sa mai apelez? Multumesc pentru raspuns.

Întrebare pusă de: Mendis

Răspunsul specialistului

Specializare: medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice
Clinica: Centrul de Diagnostic si Tratament Provita

In cazul dvs, in prezent – hipotiroidia secundara unei tiroidite cronice autoimune prin introducerea tratamentului cu Euthyrox , daca dozele (50 mg/zi) sunt corect adaptate si va asigura o substitutie medicamentoasa suficienta pentru o buna functionare a tiroidei ar trebui sa arate pe dozari hormonale o echilibrare a glandei tiroide (se numeste eutiroidism medicamentos) – adica nivelele hormonale T3, T4 si a TSH-ului in limite normale (- exceptie fac anticorpii anti-tiroidieni care pot ramane la nivele mai crescute si arata prezenta sau nu in acel moment a procesului inflamator= tiroidita ).

Este important ca functia tiroidiana sa fie perfect echilibrata (nici in jos=hipo si nici in sus=hiper tiroidism) pentru a putea avea rezultate cu dietele de scadere ponderala.

Faptul ca desi aveti tratament de substitutie hormonala cu 50 mg/zi Euthyrox v-ati ingrasat 15 kg fara sa fi facut modificari semnificative de alimentatie sau stil de viata sugereaza totusi un dezechilibru de reglare a glandei tiroide -inca nerezolvat- aveti o functie tiroidiana hipodozata, adica medicatia de substitutie nu va acopera suficient. 

Acest lucru ar putea explica cele doua probleme:- ingrasarea dar si lipsa rezultatelor curelor de slabire. Sfatul meu este sa apelati la o a doua parere medicala de specialitate – un nou consult endocrinologic si o reevaluare de bilant hormonal si tratament.

In ceea ce priveste senzatiile de mancarime – ele nu sunt sugestive pentru o afectiune sau un anume tip de alergie. Exista in prezent si in Romania un test mai complex de compatibilitate – toleranta alimentara pe grupe alimentare (el practic testeaza doar alergiile alimentare, nu si la alti stimuli- ex praf, polen,etc ) – se numeste testul York. Il puteti face pentru a exclude din alimntatia dvs eventualele alimente cu probleme si sa vedeti apoi daca se amelioreaza si simptomele de mancarime de etiologie inca neprecizata. De asemenea, puteti solicita si o a doua parere medicala a unui specialist alergolog.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Consultant dr. Lavinia Luminita Florea
Fructoza cristalina
Buna ziua, as vrea sa va intreb daca utilizarea fructozei cristaline pure (din fructe) in alimentatie afecteaza glicemia sau are consecinte grave? Folosesc fructoza la deserturi in loc de zahar. ...
Inlocuitor la SIOFOR
Buna ziua! Mama mea in varsta de 69 de ani are diabet de tip 2, i-a fost depistat in ianuare 2015 si i-a fost prescris Glurenorm si Siofor. Tratamentul a ajutat-o sa isi tina glicemia sub control, ...
Regim alimentar pt pietre la rinichi
Buna ziua, sunt Adrian, am 44 ani si acum 2 saptamani am fost operat la rinichiul drept (piatra si mult puroi); nu au reusit doctorii sa recupereze o monstra din acea piatra pt a o duce la laborator ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...