Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Chist care se reface

Buna, ma numesc Dara si am 32 de ani. Am fost operata pentru un chist ovarian dermoid in 1996. S-a scos si trei sferturi din ovarul drept. In 2005 am fost operata din nou pentru un chist serohematic de 7 cm localizat pe ovarul stang. S-a pastrat ovarul integral si s-au curatat aderentele de la prima operatie. In septembrie 2007 am inceput sa am dureri in zona lombara stanga, localizate, ce nu iradiaza si incep cu aproximatie la doua trei zile dupa incetarea sangerarii menstruale si dureaza cam doua saptamani, poate doua saptamani si jumatate. In ultima sapatamana a ciclului menstrual nu mai am dureri. Durerile cedeaza la antiinflamatorii (Nurofen forte, Ketoprofen).Ciclul menstrual este regulat, de 28 de zile, iar sangerarea menstruala este normala ca volum si fara cheaguri de sange.

In prima zi de sangerare (care nu este abundenta) am o jena si o senzatie de disconfort in zona pelvina, cu oboseala si stare generala usor alterata si uneori senzatie de voma, dar fara dureri insuportabile. Am fost diagnosticata cu chist ovarian cu continut lichidian, transsonic. Am facut tratament cu Yasmine, iar la sfarsitul lui ianuarie 2008 chistul era prezent, cu dimensiunea de 5 cm. In prima saptamana din februarie la o noua eco, avea 7,5 cm. Pe 13 februarie am fost operata. Postoperator mi s-a recomandat un tratament de trei luni cu Yasmine. Dr. care m-a operat nu a dat memrana chistica la laborator pentru analiza, spunandu-mi ca a fost sigur ca este reflux de sange menstrual. (M-am interesat de diagnosticul acesta si am inteles ca exista asa ceva si ar fi una dintre cauzele de aparitie a endometriozei, dar nu in volum atat de mare incat sa formeze un chist de 7,5 cm.). La aproximativ o saptamana postoperator am inceput sa am din nou acele dureri de spate, la doua trei zile de la sfarsitul menstruatiei.

Dupa doua saptamani de la operatie am mers la control eco si chistul era la locul lui pe ovarul stang, cu o dimensiune de 4,5 cm. Dr. mi-a zis ca din cauza menstruatiei s-a acumulat din nou sange si ca sunt al doilea caz de genul asta din cariera sa. Mi-a propus sa-mi faca un drenaj ecoghidat prin fundul de sac Douglas, sub anestezie generala, pe care l-am refuzat si am schimbat medicul. In luna martie un alt medic m-a primit in tratament si mi-a spus ca nu vrea sa intervina la momentul acela, ca trebuie sa vada cum evoluez in timp. Ma durea spatele groaznic, nu puteam nici sa stau in fund de durere (eram in perioada de dupa menstruatie si uramtoarele doua saptamani). Noul Dr. mi-a spus sa continui cu tratamentul cu Yasmine si ca tratamentul trebuie sa fie simptomatic, cu antiinflamatoare, antialgice si doua antibiotice. Am urmat tratamentul impreuna cu consultatii in fiecare saptamana pentru tinere sub observatie ecografica. Nici dupa tratamentul prescris nu s-a scimbat nimic, din contra.

Chistul a crescut in dimensiuni. La penultima ecografie, chistul avea 9 cm, iar la ultima mi-a zis ca a depasit limitele monitorului si nu il mai poate masura. Continutul chistic era lichidian, transsonic, de forma ovala, fara septuri in interior. Dr. m-a diagnosticat de la inceput cu pseudochist peritoneal ca urmare a retentiei de lichid peritoneal intre aderentele de la celelalte operatii (cea din 2005, clasica si cea din februarie 2008, laparoscopica). De asemenea, a spus ca nici nu a fost chist ovarian de la inceput si nici nu se pune problema sa fi fost reflux de sange menstrual. Pe 6 iunie m-a operat din nou, de data aceasta noul Dr, clasic. A curatat aderentele si a scos chistul cu dimensiuni aproximative de 20/22 cm.

A dat la analiza de laborator lichid chistic si o bucata de membrana chistica. Rezultatul examenului de laborator – chist serohematic. Dupa operatie mi-a zis sa nu mai iau pilule anticonceptionale ca oricum nu exista posibilitatea unei sarcini (eu de fapt asta doream, o sarcina) si ca singura posibilitate de a avea o sarcina este FIV. Nu am mai luat Yasmine de atunci. La 5 zile dupa operatie, colectam din nou lichid, lateral de uter pe partea stanga. Dimensiune 2,9 cm. Dr. mi-a spus ca e normal postoperator sa fie o mica cantitate de lichid acolo in locul acela unde s-a umblat. La doua saptamani am facut din proprie initiativa un RMN in care mi s-a spus ca am un chist ovarian de 3,4 cm, cu continut lichidian. Am fost la control la Dr a doua zi si mi-a spus ca nu poate fi asa, ca RMN este o examinare statica si ecografia este mult mai buna.

Am facut eco si acolo unde era colectia lichidiana mi-a zis „uite, aici ti-am lasat un gelaspon si asta se vede” Eu aveam aceleasi dureri in spate deja de a treia zi dupa operatie. Mi-a zis sa iau analgezice, sa nu iau contraceptive si sa vin la control dupa o luna. Am revenit la control in primele 10 zile din august si i-am spus ca situatia nu s-a schimbat in nici un fel. Fara contraceptive am un ciclu regulat, normal, dar dupa ce se termina sangerarea apar durerile in spate. Trebuie sa iau ketoprofen, in unele zile este suficent unul, in altele iau trei si durerea se amelioreaza, dar nu cedeaza de tot (mai rar, adevarat). Dupa ce trec aproximativ doua saptamani +/-, nu ma mai doare. Dr si RMN, mi-au spus ca nu am aspect de endometrioza (iar eu cred ca nici simptome). Dr mi-a spus in decurs de 15 minute cat a stat cu mine de vorba, ca de fapt am o endometrioza atipica, cu chist endometriozic ce nu arata asa cum m-am informat eu.

Apoi, in aceeasi sedinta de consultatie mi-a spus ca este un alt psudochist peritoneal care s-a format datorita aderentelor rezultate in urma acestei ultime operatii si care s-au refacut. Apoi mi-a spus ca este lichid peritoneal acumulat in fundul de sac Douglas (localizarea eco a colectiei sau chistului este laterouterin, in contact cu ovarul stang). Apoi a zis ca este o durere cronica pelvina cu cauza necunoscuta pentru care nu exista tratament decat simptomatic si in ultima instanta cu antidepresive triciclice. I-am spus ca nu e cazul, ca nu sunt nici nebuna si nici depresiva. Apoi m-a intrebat dear, de fapt pe mine unde ma doare? Va reamintesc ca m-a luat in tratament in martie si m-a operat.

I-am spus ca de fiecare data ca pe mine nu ma doare burta, ma doare spatele si atunci mi-a zis ca in cazul asta nu are rost sa cautam o cauza pelvina la o durere de spate si mi-a facut o trimitere la reumatologie, sa-mi faca infiltratii cu cortizon si antiinflamatoare, ca nu am nimic, dar am facut o obsesie. Si poate m-ar ajuta daca as lua paracetamol. Am plecat de la cabinet si a doua zi am fost la medicul de familie care mi-a facut o alta eco transabdominala, unde chistul meu e prezent, cu dimensiunea de 4 cm. In tot timpul in care m-am dus la consult, l-am intrebat daca nu ar trebui sa fac si niste analize de hormoni, ca mi se pare ca durerea mea este repetitiva in aceleasi faze ale ciclului si am presupus eu ca ar putea fi dependenta hormonal.

Mi-a zis de fiecare data ca nu este cazul, ca nu are nici o legatura. La sfarsitul toamnei m-a chemat sa vedem daca poate sa-mi faca FIV. V-as fi extrem de recunoscatoare daca m-ati putea ajuta macar cu o ghidare catre un diagnostic sau catre alte investigatii pe care as putea sa le fac. Sunt si oarecum presata de timp daca acel chist se hotaraste sa creasca in ritmul lui. Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns.

 

Întrebare pusă de: Dara Rosenberg

Răspunsul specialistului

Iti recomand o echografie vaginala imediat dupa o menstruatie, pentru a putea vedea exact natura chistului – este ovarian sau peritoneal. Este totusi probabil vorba de o endometrioza – poti citi informatii la link-ul www.ginecologie.ro. Intr-adevar, dozarile hormonale nu ar aduce multe noutati. Localizarea si cauza chistului sunt foarte importante in intentia de obtinere a unei sarcini.

Raluca Hera

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Dr. Raluca Hera
E normal sa am acesta usturime in zona vaginului?
Am avut un polip cervical si am urmat tratament 3 luni cu cervugid ovule si cu unguent nidoflor. In ciuda tratamentului simt o usturime mncarimi in zona vaginului.As dori sa stiu daca aceste lucruri ...
Montarea steriletului
Am 3 saptamani de cand am nascut daca nu alaptez la 6 saptamani imi vine menstruatia? Daca da, in a cata zi pot merge la medic pentru montaj? Este o regula? Va ...
Blenoragie
Prietenul meu a fost diagnosticat acum 2 ani cu blenoragie, a urmat tratament cu penicilina, dupa ce a terminat tratamentul a facut analize si spune el, ca au iesit bine. Vrea sa ne logodim dar eu ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...