Psiholog român explică: Ziua Îndrăgostiţilor poate ruina relaţiile

Un psiholog român explică cum poate Ziua Îndrăgostiţilor ruina relaţiile şi care sunt cei 3 factori principali.
Psiholog român explică: Ziua Îndrăgostiţilor poate ruina relaţiile
FOTO: profimediaimages.ro / Psiholog român explică: Ziua Îndrăgostiţilor poate ruina relaţiile

”Autohtonul” Dragobete a fost devansat de Ziua Îndrăgostiţilor, sărbătoare împrumutată de peste Ocean, devenind astfel neoficial Ziua Îndrăgostiţilor la români. În ciuda acestui aspect, studiile arată că 79% dintre oameni sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor deoarece se simt constrânşi de presiunea socială şi comercială, arată Statista.com. Psihologul Lenke Iuhoş ne spune că există şanse mult mai mari ca înainte cu două săptămâni sau după această sărbătoare, relaţiile să se destrame, deoarece mulţi dintre noi nu ştim să ne comportăm “aşa cum trebuie” în aceste zile festive. În spetele acestui fapt stă presiunea socială, care ne îndrumă spre veşnicul ”aşa se face”.

„Mulţi băieţi intră în panică în această perioadă deoarece nu ştiu care sunt aşteptările partenerului, le este teamă să nu dezamăgească, probabil nu au atâţia bani pentru cadourile sofisticate pe care le aşteaptă partenerul, şi de cele mai multe ori aleg calea cea mai simplă: aceea de a se eschiva şi de a găsi motive de ceartă, sperând într-o despărţire temporară în preajma Zilei de 14 februarie”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Mai mult decât atât, specialistul afirmă că 3 factori esenţiali îi împing pe bărbaţi să prefere despărţirea în preajma sărbătorii decât să nu se ridice la aşteptările partenerului:

Aşteptările prea înalte. “Pentru mulţi, Sfântul Valentin vine cu o mulţime de aşteptări, inclusiv cadouri, mese speciale şi localuri romantice. Cu toate acestea, cu cât aşteptările sunt prea ridicate, cu atât mai uşor s-au creat premizele unei dezamăgiri, deoarece partenerul poate fi pus faţă în faţă cu realitatea, care nu se potriveşte cu speranţele acesteia nerealiste. De asemenea, multe cupluri care aleg să intre într-o relaţie sperând că totul va fi roz şi că băiatul îi va face toate poftele, ajung până în stadiul în care pot apărea dezamăgirile şi disfuncţiile în cadrul relaţiei”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Comparaţia cu alţii. “Datorită sau din cauza Facebook sau Instagram, cu toţii putem vedea că x sau y merg de Ziua Îndrăgostiţilor la restaurante de lux, concerte sau evenimente cu un standard ridicat, iar de cele mai multe ori aceste experienţe vor fi idealizate înainte ca acestea să se întâmplă. Atunci intervine un moment ciudat în viaţa unui cuplu, deoarece partenerul se va simţi complexat că nu va putea oferi iubitei o seară magică precum vede pe reţelele de socializare la apropiaţi. Aceste comparaţii pot duce la nemulţumiri cu privire la modul nostru de a sărbători, chiar dacă în acest moment a fost perfect plăcut şi satisfăcător”, declară psihologul.

Acutizarea problemelor în cuplu. “Chiar dacă poate suna paradoxal, Ziua Îndrăgostiţilor poate chiar să acutizeze problemele pe care le avem deja în cuplu, deoarece gândul ascuns adânc în subconştientul nostru – de “seară perfectă” – va ieşi la iveală şi va fi extrapolat către gândul de “relaţie perfectă”. În preajma sărbătorii de 14 februarie, avem tendinţa de a exagera unele gânduri, sentimente şi fapte, deoarece suntem de părere că nu se ridică la aşteptările unei “relaţii perfecte”. De asemenea, coroborând emoţiile exagerate cu presiunea socială, sentimentele noastre negative se pot intensifica într-o relaţie disfuncţională şi poate escalada în reproşuri, certuri sau chiar despărţiri temporare sau definitive”, conchide psihologul.