Ştefan/ Ştefania

[Fane, Fănel, Fănica, Făniţă, Fană, Fănică, iar - sub influenţa străină - Fanny.]
Orginea:
Greacă
Potrivit pentru:
Baiat,Fata

Semnificaţie: coroană, ghirlandă, cunună.

Numele Ştefan provine de la grecescul Stephanos şi se traduce prin termenii “coroană, ghirlandă, cunună” – semnele cu care erau răsplătiţi toţi cei care se întorceau victorioşi din luptă.

În spaţiul românesc, numele Ştefan este foarte uzitat, românii având un adevărat cult pentru Sfântul Ştefan: aproape 400.000 de români poartă acest nume, cu forma sa feminină.

Sfântul Ştefan a fost primul apostol al creştinătăţii şi primul martir condamnat la moarte pentru că nu a vrut să renunţe la credinţa sa.

Se spune că, alături de Sfântul Ioan Evanghelistul, Sf. Ştefan era cel mai apropiat de Iisus, fiind numit printre “Comites Christi” – “însoţitorii lui Hristos”.

Sfantul Stefan sau Stephanus dupa Noul Testament a fost diacon grec din Ierusalim, fiind primul martir crestin condamnat la moarte de autoritatile iudaice din Ierusalim. Sf. Stefan a fost numarat intre „Comites Christi” – „insotitorii lui Hristos”, alaturi de Sfantul Ioan Evanghelistul, ei fiind cei mai apropiati de Iisus, deoarece sunt primii care au dat marturie suprema de credinta si dragoste: Sfantul Stefan prin moartea pentru Hristos, iar Sfantul Ioan prin imbratisarea fecioriei pentru Hristos.

La noi, formele cele mai intalnite ale numelui sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate: Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny. Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma

Nume de sfânt: Biserica ortodoxă îl comemoreză pe Sf. Apostol şi Arhidiacon pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun.
 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive