Scotomul

[pată neagră, pată oarbă]

Descriere

Scotomul reprezintă o zonă a câmpului vizual, de dimensiuni şi formă variabile, în care vederea este absentă sau deficitară.

Scotoamele pot fi negative care nu sunt percepute de pacient şi sunt descoperite la examinarea câmpului vizual sau pozitive care apar ca pete negre în câmpul vizual al pacientului.

Orice ochi normal are un scotom al câmpului vizual numit pata oarbă. Aceasta reprezintă locul în care retina nu are celule fotoreceptoare, în locul în care nervul optic traversează retina şi iese din ochi. Deoarece nu există celule receptoare la nivelul petei oarbe, o parte a câmpului vizual nu este percepută. Creierul umple pata oarbă pe baza detaliilor din jurul ei şi a informaţiilor provenite de la celălalt ochi şi astfel pata oarbă nu este în mod normal percepută.

Scotomul este şi un simptom al distrugerii retinei datorită expunerii la lasere foarte puternice.

Scotomul patologic se datorează unei mari varietăţi de boli care pot afecta fie retina (în particular, macula), fie chiar nervul optic.

Scotomul patologic poate afecta orice parte a câmpului vizual şi poate avea orice formă sau dimensiune. Un scotom poate include şi poate mări pata oarbă normală. Chiar şi un scotom mic, dacă afectează vederea centrală sau maculară poate produce un handicap vizual sever, în timp ce un scotom mare în partea periferică a câmpului vizual poate trece neobservat datorită scăderii rezoluţiei optice la nivelul câmpului vizual periferic.

Scotoamele pot dispărea de la sine. Scotoamele datorate migrenelor dispar odată cu ameliorarea cefaleei. Dacă scotoamele se datorează altor boli, ele pot persista şi pot fi însoţite de alte simptome.

Printre simptomele apărute în cazul unui accident vascular cerebral iminent se numără slăbiciunea sau amorţeala brusc apărută, temporară care afectează o parte a corpului, pierderea temporară a vorbirii sau dificultăţi de înţelegere a vorbirii. Tulburările vizuale asociate pot include scotoame şi semiobscuritatea sau pierderea temporară a vederii. Aceasta este o urgenţă medicală şi necesită intervenţie medicală imediată.

Scotoamele datorate migrenelor pot fi însoţite de vedere dublă, cefalee care iradiază către ochi, greaţă, vărsături, ameţeală şi sensibilitate la lumină. Scotomul scintilant reprezintă puncte luminoase perceptibile mai întâi în centrul câmpului vizual, apoi până la periferia lui şi este o aură vizuală frecventă în migrene.

Dacă persoana are glaucom, pot apărea curcubee în jurul luminilor, vederea poate fi neclară, pot exista dureri frontale sau la nivelul sprâncenelor şi pupilele pot fi dilatate.

În retinopatia diabetică, pot apărea la nivelul retinei mici puncte roşii datorită hemoragiei. Pot urma hemoragii mai extinse care duc la pierderea vederii.

În ateroscleroză, depozitele de grăsimi şi colesterol de la nivelul pereţilor arteriali încetinesc fluxul sangvin şi favorizează apariţia unui accident vascular cerebral sau infarct miocardic. De obicei nu există simptome ale aterosclerozei, dar la analizele sangvine nivelele colesterolului vor fi modificate.

Mai puţin frecvente, dar importante deoarece pot fi uneori tratate chirurgical sunt scotoamele datorate tumorilor, de exemplu cele ale glandei hipofize (pituitare) care pot comprima nervul optic sau pot interfera cu vascularizaţia acestuia.

Rareori, scotoamele sunt bilaterale. O formă importantă de scotom bilateral poate apărea atunci când glanda hipofiză comprimă chiasma optică (ceea ce diferă de compresia unui singur nerv optic) şi produce scotom paracentral bitemporal, şi, mai târziu, când tumoarea creşte, scotoamele se extind spre periferie producând hemianopsia bitemporală caracteristică.

La femeile gravide, scotoamele pot reprezenta un simptom al preeclampsiei, o formă de hipertensiune indusă de sarcină. Similar, scotoamele se pot dezvolta ca rezultat al presiunii intracraniene crescute care apare în hipertensiunea malignă.

Cauze posibile

• Glaucomul;
• Retinopatia diabetică;
• Degenerarea maculară;
• Ateroscleroza;
• Accidentele vasculare cerebrale;
• Migrenele;
• Preeclampsia;
• Tumori hipofizare;
• Abuzul de alcool;
• Boli demielinizante, de exemplu scleroza multiplă (nevrita retrobulbară);
• Distrugerea fibrelor nervoase la nivelul retinei (se observă pete cu aspect de vată) datorită hipertensiunii;
• Substanţe toxice precum alcoolul metilic, etambutolul sau chinina;
• Deficite nutriţionale;
• Obstrucţii vasculare fie la nivelul retinei, fie la nivelul nervului optic.

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă:

Apar scotoame sau alte tulburări de vedere, mai ales în cazul în care persoana are diabet zaharat sau glaucom.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal