Anurie (lipsa urinarii)

[Lipsa urinării]

Descriere, ce înseamnă anurie

Anurie – Imposibilitatea rinichilor de a forma sau de a elimina din organism urină pentru mai mult de 8 ore poartă denumirea de anurie (suprimarea secreţiei urinare). În practică reprezintă urinarea unui volum mai mic de 50ml urină în 24 ore.

Anuria este produsă adesea de insuficienţa renală. Ea poate apărea şi prin obstrucţionarea fluxului de urină la nivelul uretrei, ureterelor sau bazinetului de către litiază sau tumori.

Nu trebuie confundată cu retenţia de urină, când vezica se umple, dar urina nu este eliminată în mod natural şi nici cu oliguria, când volumul de urină produs este foarte mic (sub 500 ml/zi).

Anuria poate fi însoţită de alte simptome (adesea asociate insuficienţei renale), precum scăderea apetitului, slăbiciune, greaţă şi vărsături. Aceaste sunt în mare parte datorate acumulării de toxine în sânge, toxine care în mod normal se elimină prin rinichi.

Cauzele anuriei

Dintre anormaliile funcţionării organismului uman, următoarele pot cauza şi anurie:

• Insuficieţa renală acută poate fi dată de afecţiuni care nu au legătură cu rinichii, de exemplu insuficienţa cardiacă, intoxicaţia cu mercur, infecţii şi alte afecţiuni care scad fluxul sangvin renal.

• Medicamente care influenţează negativ autoreglarea circulaţiei renale (un astfel de medicament ar putea fi aspirina), tratament incorrect cu sulfamide.

• Toxine, de exemplu antigelul, ciupercile otrăvitoare.

Diabetul.

• Hipertensiunea arterială.

• Şoc posttransfuzional.

• Arsuri întinse.

• Septicemii.• Vasoconstricţia renală în cazul sindromului hepato-renal (disfuncţie renală în cazul pacienţilor afectaţi de boli hepatice).

• Glomerulonefrita acută prin infiltratul inflamator glomerular care scade suprafaţa de filtrare şi determină anuria.

• Necroza tubulară acută (pierderea relativ brutală a funcţiei renale) cauzată de substanţe nefrotoxice sau de ischemie, adică de scăderea fluxului de sânge arterial).

• Obstrucţia căilor renale indiferent de nivel – tubi renali, bazinet, ureter uretră. Această obstrucţie poate fi datorată litiazei, cheagurilor, stricturilor sau spamelor ureterale sau tumorilor. Hipercalcemia, nivelele crescute de oxalaţi sau acid uric favorizează formarea litiazei urinare. Hipertrofia prostatei la bărbaţi poate duce la anurie obstructivă.

• Scăderea volumului de sânge datorită hemoragiilor, deshidratării, scăderii tensiunii arteriale, şocului, traumatismelor, intervenţiilor chirurgicale, infarctului renal.

Dacă prezinţi simptomul de anurie şi eşti hipotensiv, este primordial să stabilizezi tensiunea arterială ca o primă metodă de încetare a anuriei. Dacă, însă, anuria continuă atunci trebuie să mergi la doctor pentru determinarea concretă a cauzelor şi stabilirea unui tratament.

Trebuie să mergi urgent la doctor

Dacă prezinţi acest simptom ar trebui să mergi imediat la medic deoarece una din cauzele posibile este şi insuficienţa renală acută, afecţiune care apare atunci când rinichii nu mai funţionează normal (este afectată capacitatea lor de filtrare pentru eliminarea reziduurilor din sânge), iar această boala îţi poate ameninţa viaţa.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a spus ...
citește mai mult
Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being