Vaccin Hib – infecţia cu Haemophilus influenzae tip b, diagnostic, contraindicaţii şi precauţii la vaccinare

Haemophilus influenzae cauzeaza infectii adeseori severe, mai ales la nou nascuti. A fost descris pentru prima oara de Pfeiffer in 1982. In timpul unei epidemii de gripa, acesta a descoperit bacteriile in sputa pacientilor si a propus o asociere cauzala intre bacterie si sindromul clinic cunoscut sub denumirea de gripa.

Haemophilus influenzae cauzeaza infectii adeseori severe, mai ales la nou nascuti. A fost descris pentru prima oara de Pfeiffer in 1982. In timpul unei epidemii de gripa, acesta a descoperit bacteriile in sputa pacientilor si a propus o asociere cauzala intre bacterie si sindromul clinic cunoscut sub denumirea de gripa. Microorganismul a fost denumit Haemophilus de catre Winslow, et al. in 1920. Abia in 1933 Smith, et al. au stabilit ca gripa a fost cauzata de un virus si ca H. influenzae a cauzat o infectie secundara.

In anii ’30, Margaret Pittman a demonstrat ca H. influenzae ar putea fi izolat in forme incapsulate si neincapsulate. Aceasta a identificat sase tipuri capsulare (a-f) si a observat ca aproape toate tipurile izolate din fluidul cefalorahidian (CSF-cerebrospinal fluid) si din sange erau de tip capsular b.
Inainte de introducerea vaccinurilor eficiente, H. influenzae tip b (Hib) a reprezentat cauza principala a meningitei bacteriene si a altor afectiuni bacteriene invazive la copii cu varste sub 5 ani; aproximativ un copil din 200 din aceasta grupa de varsta a dezvoltat boala Hib invaziva. Aproape toate infectiile Hib au aparut la copii cu varste sub 5 ani, iar aproximativ doua treimi din cazuri au aparut la copii cu varste sub 18 luni.

 

Pagina 1 din 8