Vara, sezonul toxiinfecţiilor alimentare

Medicii se confrunta tot timpul anului cu cazuri de intoxicatii si toxiinfectii alimentare, insa vara se inregistreaza cele mai multe cazuri, caldura favorizand degradarea alimentelor.
Vara, sezonul toxiinfecţiilor alimentare

Cauzele toxiinfecţiilor alimentare

In primul rand, atat cei care prepara mancare, cat si cei care intra in contact cu aceasta trebuie sa aiba o sanatate impecabila. Unele virusuri se transmit si prin apa: hepatita A, Giardia lamblia, Cryptosporidium parvum. Purtatori de agenti patogeni sunt si micile animale sau insecte care pot intra in contact cu alimentele: muste, furnici, gandaci de brutarie, rozatoare. Prezenta pesticidelor sau a medicamentelor in alimente poate, de asemenea, crea probleme.

Ciupercile, pe cat sunt de gustoase pe atat pot fi de periculoase. Anual, un numar mare de oameni se indreapta catre spitalele de urgenta pentru ca au consumat ciuperci. Surpriza este ca si cunoscatorii acestor ciuperci se pot intoxica: ciupercile comestibile aflate in preajma celor salbatice pot deveni periculoase din cauza unor factori de genul: vant, insecte etc., care trimit in aer particule otravitoare.

Fructele si legumele nespalate, apa contaminata, carnea sau pestele insuficient preparate pot produce infectii gastrointestinale. Rotavirus este responsabil in cele mai multe cazuri de infectii gastrointestinale.

O data ingerate alimentele alterate, dureaza aproximativ 6 ore sau cateva zile pana apar simptomele. In cazuri foarte rare cum sunt cele de listerioza sau boala Creutzfeld-Jacob, perioada de incubatie poate fi de cateva luni sau cativa ani. In aceasta perioada, microbii trec din stomac in intestin, se fixeaza pe celulele peretilor intestinelor si se divid.