Tulburarea afectivă sezonieră: 5 semne subtile are indică prezența acestei afecțiuni

Tulburarea afectivă sezonieră este o afecțiune în care depresia este resimțită sezonier, dar individul are o sănătate mintală normală pentru tot restul anului.
  • Publicat:
Tulburarea afectivă sezonieră: 5 semne subtile are indică prezența acestei afecțiuni
Tulburarea afectivă sezonieră - 5 semne subtile are indică prezența acestei afecțiuni Sursa foto: Shutterstock

Iarna este anotimpul în care frigul își face simțită prezența la cote maxime, se întunecă devreme, iar bolile sezoniere precum gripa, virusul respirator sincițial (VRS) și COVID-19 sunt mult mai agresive.

Dacă nu te simți prea bine odată cu venirea temperaturilor reci, nu ești singurul. Mai puține ore de lumină solară în timpul lunilor de iarnă pot duce la o scăderea nivelului de serotonină, ceea ce are adesea un impact negativ asupra stării tale de spirit. Află mai multe despre unele dintre cele mai surprinzătoare simptome care pot indică că suferi de tulburare afectivă sezonieră.

  1. Apar schimbări ale apetitului

Dacă simți o poftă intensă de alimente bogate în amidon cum ar fi paste și pâine, acest lucru ar putea fi un semn ce indică prezenta tulburărilor afective sezoniere. Mulți oameni care suferă de aceste tulburări se pot simți mult mai flămânzi decât de obicei și își doresc mai multe alimente bogate în carbohidrați în lunile mai reci ale anului. Netratată, tulburarea afectivă sezonieră poate duce la creșterea nedorită în greutate și contribuie la amplificarea sentimentului de energie scăzută, sentiment pe care s-ar putea să-l simți deja.

Pe de altă parte, unele persoane simt o lipsă semnificativă a apetitului, ca și cum nu ar avea chef să mănânce.

  1. Apar probleme în ceea ce privește trezitul de dimineață

Tulburările afective sezoniere pot crea probleme în ceea ce privește somnul. Aceste probleme sunt mult mai frecvente în sezonul rece. Mai puține ore de lumină naturală și temperaturile scăzute par să contribuie la insomnie, având un efect negativ asupra stării mintale și fizice. Dificultățile în a adormi vor face ca trezitul de dimineață să fie aproape imposibil, iar implicit, calitatea somnului va avea de suferit.

  1. Apar schimbări comportamentale

Deoarece tulburarea sezonieră afectivă este un tip de depresie, simptomele pot include apariția sentimentelor de tristețe, furie, anxietate și stres. Aceste sentimente deloc plăcute sunt cauzate, în mare parte, scăderii nivelului de serotonină. Alt motiv posibil poate fi modificarea ritmului circadian. Problemele cu somnul pot contribui la schimbarea stării de spirit sau la intensitatea sentimentelor tale negative.

  1. Lipsește energia

Tulburarea afectivă sezonieră nu este doar despre sentimentul de tristețe. Pot apărea, de asemenea, lipsa de energie sau motivație. Tulburarea afectivă sezonieră îți poate consuma adesea nivelul de energie în timpul lunilor de iarnă, ceea ce face dificilă dorința de a face aproape orice.

  1. Dispare interesul în ceea ce privește sexul

Persoanele care suferă de tulburări afective sezoniere nu sunt doar reticente în a aborda sarcinile de zi cu zi, cum ar fi mersul la locul de muncă sau mersul la cumpărăturile esențiale. Scăderea libidoului este foarte frecventă atunci când tulburările depresive își fac simțite prezența.  Tulburarea afectivă sezonieră poate pune o presiune uriașă asupra relațiilor atunci când persoanele care suferă de această tulburare nu înțeleg ce se întâmplă cu ei sau se învinovățesc pentru lipsa dorinței sexuale.

Surse: thesun.co.uk, bestlifeonline.com, healthmatch.io

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân