Totul despre alergia la ambrozie. Ce simptome poţi avea şi cum o poţi trata

Alergia la ambrozie face mii de victime în România. Află cum se manifestă alergia la ambrozie şi cum se tratează.
07.06.2020
Totul despre alergia la ambrozie. Ce simptome poţi avea şi cum o poţi trata

Milioane de oameni suferă de alergii, iar o atenţie deosebită în ultimii ani este acordată alergiei la ambrozie, care poate fi foarte periculoasă, dacă nu este ţinută sub control.

Organizaţiile internaţionale şi cele europene estimează o prevalenţă de 20-25% a rinitei alergice şi de 30% în cazul urticariei, iar România nu face excepţie de la aceste date. Statisticile arată că peste 15% dintre pacienţi sunt pozitivi pentru un alergen sau mai mulţi.

Diagnosticul alergiilor se bazează pe informaţiile primite de la pacient în privinţa manifestărilor, dar şi pe examenul clinic, precum şi pe testele cutanate, serologice ori moleculare.

Cele mai performante teste pentru depistarea alergiilor sunt cele moleculare, care pot identifica fracţii foarte mici din structura moleculară a alergenului. Pe baza rezultatelor se poate prezice inclusiv evoluţia alergiei respective.

Ambrozia, duşmanul public numărul unu!

Ambrozia sau iarba pârloagelor este o plantă care în mod normal înfloreşte în august-septembrie, însă schimbările climatice din ultimii ani au dus la o lărgire a acestui interval, pacienţii resimţind efectele neplăcute ale alergiei la ambrozie încă din luna mai şi până în octombrie.

Alergia la ambrozie este declanşată de polenul plantei, care este împrăştiat de vânt şi inhalat.

Pe fondul poluării excesive, a fumatului, consumului excesiv de antibiotice, riscul de înrăutăţire a simptomelor alergiei la ambrozie este mult mai crescut.

De asemenea, trebuie ţinut cont că manifestările alergiei la ambrozie se pot agrava de la un an la altul, adică există trecere dintr-o clasă inferioară la una superioară.

Ce simptome ai dacă eşti alergic la ambrozie

Manifestările alergiei la ambrozie includ:

 • Mâncărime la nivelul nasului, ochilor, urechilor, gurii
 • Secreţii nazale abundente
 • Lăcrimare excesivă
 • Ochi roşii (hiperemie conjunctivală)
 • Strănut frecvent
 • Dificultăţi de respiraţie
 • Tuse
 • Respiraţie şuierătoare
 • Nas înfundat (congestie nazală)
 • Pierderea mirosului
 • Dureri de cap şi/sau de urechi
 • Somnolenţă
 • Oboseală cronică
 • Erupţii cutanate
 • Angioedem

În cazuri extreme se poate instala chiar simptomele unui şoc anafilactic. Acesta are un debut brusc şi poate duce la obstrucţia căilor aeriene şi chiar la pierderea vieţii. Şocul anafilactic reprezintă o urgenţă medicală. Se recomandă de urgenţă consult medical!

Cum ţii sub control simptomele alergiei la ambrozie

Tratamentul alergiei la ambrozie este unul complex şi presupune, în primul rând, administrare de antiihistaminice sau alte medicamente care pot ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozie.

Medicul alergolog va stabili, în funcţie de rezultatele testelor de laborator, care este cea mai eficientă abordare terapeutică.

Pentru a gestiona cât mai bine alergia la ambrozie, se recomandă evitarea expunerii la polen în prima parte a zilei, când nivelurile de polen sunt cele mai ridicate, folosirea aparatelor de aer condiţionat cu filtre speciale, închiderea ferestrelor, diminuarea timpului petrecut în aer liber, schimbarea hainelor purtate afară şi duşul înainte de culcare.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!