Tensiometrul de încheietură sau de braț: cum alegi corect?

Un instrument potrivit atât pentru faza de prevenție, cât și pentru cea de tratament, care poate fi la îndemâna oricui este tensiometrul.
Tensiometrul de încheietură sau de braț: cum alegi corect?
Foto: shutterstock

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate din România, iar 1 din 476 de români moare din cauze tratabile sau care pot fi prevenite. Stilul de viață sedentar, stresant, mereu pe fugă, cu o alimentație haotică sunt cauze care asociate (uneori) cu factorii genetici duc la dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare.Ideal ar fi să găsim și să adoptăm un stil de viață echilibrat, adaptat nevoilor profesionale și personale, dar de cele mai multe ori ne axăm pe găsirea echilibrului în faza de tratament a unei boli și nu în cea de prevenție. Un instrument potrivit atât pentru faza de prevenție, cât și pentru cea de tratament, care poate fi la îndemâna oricui este tensiometrul.

Există câteva categorii de persoane din a căror casă nu trebuie să lipsească un aparat de măsurare a tensiunii:

  • Pacienții hipertensivi aflați sub tratament – esențial pentru monitorizarea constantă și pentru adaptarea tratamentului;
  • Pacienții cu boli cardiovasculare, diabet și boli renale;
  • Gravidele (pot dezvolta hipertensiune de sarcină)!

Ce este tensiometrul și cum îl alegem?

Tensiometrul este un aparat ușor de utilizat care măsoară tensiunea arterială; aparatul măsoară presiunea sângelui când trece prin vasele de sânge și pulsul. Pe piața din România aveți foarte multe variante de tensiometre din care puteți alege, dar întotdeauna trebuie să țineți cont de următoarele aspecte tehnice înainte de achiziție:

  • tensiometrul să aibă pe ambalaj marcajul CE;
  • aparatul să fie validat clinic și aprobat ca dispozitiv medical de Ministerul Sănătății;
  • dispozitivul să fie însoțit de manual de utilizare;
  • dimensiunea manșetei fie ea de încheietură, fie de braț trebuie să fie potrivită grosimii încheieturii sau brațului pacientului. În cazul în care manșeta este prea mică sau prea mare închiderea ei nu se poate face corect, iar măsurătorile înregistrate de aparat vor fi eronate. Atenție deosebită în cazul pacienților supraponderali și obezi!
  • Alimentarea aparatului- în majoritatea cazurilor tensiometrele funcționează pe bază de baterii/ acumulatori cu o durată de viață de aproximativ 6 luni. În cazul persoanelor vârstnice care pot uita să schimbe acumulatorii există și tensiometre cu alimentare electrică.

Tensiometrele pot fi manuale și digitale. Tensiometrele manuale sunt utilizate de cadrele medicale, utilizarea lor fiind mai dificilă, presupunând și utilizarea unui stetoscop împreună cu tensiometrul.

Pentru uz „casnic” sunt recomandate tensiometrele digitale. Acestea sunt tensiometre de încheietură și tensiometre de braț.

Indiferent de modelul pe care îl alegeți țineți cont ca la momentul monitorizării tensiunii arteriale trebuie să:

  • luați trei măsurători consecutive și să faceți media pentru acuratețea informației (există tensiometre care fac automat acest lucru);
  • cu 30 de minute înainte de măsurători nu consumați alimente sau băuturi;
  • stați minim 5 minute în repaus, în liniște, înainte de măsurarea tensiunii;
  • nu vorbiți/ mișcați în timp ce aparatul face măsurătorile;
  • nu vă luați tensiunea imediat după ce ați făcut efort fizic, măsurătorile nu vor reflecta realitatea;
  • mențineți brațul la care ați poziționat manșeta tensiometrului relaxat, pe o suprafață plană, la nivelul inimii;
  • măsurați tensiunea la brațul la care aparatul indică valorile mai ridicate- valorile între cele două brațe pot fi ușor diferite, dar în cazul în care diferențele între valorile înregistrate la cele două brațe sunt mai mari de 20 mmHG pentru presiunea sistolică (valoarea afișată în partea de sus a ecranului- atunci când inima pompează sânge și se contractă) și de 10 mmHG pentru presiunea diastolică (a doua valoare afișată- când inima se relaxează și primește sânge), contactați medicul pentru o consultație;
  • aveți în vedere ca manșeta/ brățara tensiometrului trebuie să cuprindă brațul/ încheietura pacientului.

Tensiometrul de încheietură

Tensiometrele de încheietură sunt aparate de mici dimensiuni formate dintr-o manșetă la care este atașat corpul electronic al dispozitivului. Sunt ușor de utilizat de orice persoană și fiind de dimensiuni reduse pot fi luate în bagaje, astfel încât monitorizarea tensiunii să nu fie întreruptă.

Pentru ca monitorizarea tensiunii să fie corectă ca urmare a utilizării tensiometrelor de încheietură pacienții trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

  • mâna la care se va atașa aparatul trebuie așezată cu palma în sus;
  • poziționarea manșetei trebuie să se facă la distanță de 2 cm sau de două degete de palmă;
  • după pornirea aparatului pacientul trebuie să stea relaxat, să nu se miște și să nu vorbească.

La finalul procesului aparatul va emite un semnal sonor, iar manșeta care pe parcursul măsurătorii s-a umflat se va dezumfla și vor apărea valorile înregistrare pe ecranul aparatului.

Tensiometrele de încheietură au o precizie mai mică a măsurătorilor decât în cazul tensiometrelor de braț prin prisma faptului că artera care alimentează mâna cu sânge și cu care puteți măsura pulsul, de la nivelul încheieturii (artera radială) este mai îngustă decât artera principală prin care circulă sângele la nivelul brațului și mâinii, de la nivelul brațului (artera brahială).

Dacă vă doriți un tensiometru pentru o monitorizare generală a stării dumneavoastră de sănătate, dacă sunteți gravidă și nu aveți probleme cardiovasculare cunoscute și o stare generală bună sau dacă sunteți o persoană care călătorește mult, dar trebuie să vă și monitorizați tensiunea arterială vă puteți achiziționa un tensiometru de încheietură.

În general tensiometrele de încheietură sunt recomandate a fi folosite în special de persoanele cu vârsta de până la 45 de ani.

Tensiometrul de braț

Tensiometrele de braț sunt acele aparate de măsurare a tensiunii care folosesc o manșetă mai lată care e conectată de corpul de bază al tensiometrului printr-un furtun.

Manșeta se poziționează la 2 cm deasupra plicii cotului, mâna fiind poziționată tot cu palma în sus, ca și în cazul tensiometrelor de încheietură. Furtunul de cauciuc trebuie poziționat de-a lungul brațului în dreptul degetului arătător în cazul în care luați tensiunea la mâna stângă, iar dacă luați tensiunea la mâna dreaptă furtunul trebuie să vină pe lângă braț în dreptul degetului mic. Pacientului i se recomandă să stea pe un scaun cu spatele drept, cu picioarele apropiate, așezate pe podea, să nu vorbească și să nu se miște pe parcursul funcționării aparatului.

Chiar dacă poziționarea manșetei poate părea un pic mai dificilă decât în cazul tensiometrelor de încheietură, aveți în vedere că majoritatea dispozitivelor au instrucțiunile ilustrare chiar pe manșetă!

Precizia acestor tensiometre este mai mare datorită faptului că manșeta tensiometrului este poziționată pe o arteră mai mare decât cea de la încheietură, fluxul de sânge este mai mare, iar măsurătorile sunt mai exacte.

În cazul tensiometrelor de braț sunt folosite și tehnologii precum tehnologia MAM care măsoară automat trei valori consecutive și face media lor sau tehnologia AFIB care poate detecta riscul de atac cerebral.

În cazul în care aveți probleme de tipul: bătăi neregulate ale inimii este recomandat să vă achiziționați un tensiometru cu tehnologie PAD- Pulse Arrhythmia Detection care poate detecta din timp aceste bătăi neregulate (aritmii).

Întotdeauna poziționați manșeta tensiometrului direct pe piele, indiferent de tipul de aparat folosit.

Păstrați un jurnal de tensiune astfel încât medicul, la controlul de rutină, să aibă valori concrete în baza cărora va face recomandările de tratament, nutriție etc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân