Sindromul Takotsubo sau cum poate stresul să îți afecteze inima

  • Publicat:
Sindromul Takotsubo sau cum poate stresul să îți afecteze inima

Sindromul Takotsubo, cunoscut și sub numele de cardiomiopatie de stres, sindromul inimii frânte sau boala inimii frânte, este o afecțiune temporară care provoacă o deformare severă a inimii.

Deși simptomele sunt asemănătoare cu ale unui atac de cord, în majoritatea cazurilor, sindromul Takotsubo răspunde diferit la tratament.

Ce este cardiomiopatia Takotsubo?

Cardiomiopatia takotsubo reprezintă un sindrom de insuficiență cardiacă acută, de cauză insuficient cunoscută, cu morbiditate și mortalitate deloc de neglijat.

Diagnosticul sindromul inimii frânte rămâne controversat. Criteriile de diagnostic cele mai larg acceptate au fost publicate de Clinica Mayo în 2004. Cel mai frecvent menționate în criteriile de diagnostic sunt durerea toracică și dispneea. Rar, pot să apară palpitații, greață, vărsături, sincopă sau șoc cardiogen.

Tratamentul pentru sindromul Takotsubo include medicamente, modificari ale stilului de viata, monitorizare medicala continua si suport psihologic.

  • Orice medicament trebuie luat strict la recomandarea medicului, in baza unei evaluari complete;
  • Stilul de viata imbratisat de pacient trebuie sa includa o dieta sanatoasa pentru inima, exercitii fizice regulate, renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool;
  • Monitorizarea medicala continua este esentiala;
  • Terapia individuala sau de grup, consilierea si alte forme de suport psihologic pot ajuta pacientul sa gestioneze stresul si sa imbunatateasca nivelul calitatii vietii lor.

Ce poate declanșa sindromul inimii frânte 

Pacientii care au participat la diferite studii clinice legate de această afecțiune au semnalat perioade foarte stresante fizice sau emoționale, precum violență domestică, abuzuri în familie, pierderea partenerului de viață, a unei persoane dragi, inclusiv a unui companion patruped, primirea unei vești rele – precum diagnosticul unei boli grave, trauma unui accident sau a unui dezastru , o ceartă, o pierdere de ordin financiar sau profesional.

Femeile intrate deja la menopauză au riscul cel mai ridicat, se pare din cauza nivelului redus de estrogen. În plus, după 50 de ani, crește incidența diferitelor forme de stres emoțional și fizic enumerate mai sus.

Dar deși se tratează complet, recidivează în 10-15% din cazuri, deoarece factorul declanșator poate fi diferit de fiecare dată, avertizează specialiștii.

Citește și: Inima frântă se vindecă cu aspirină

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân