Simptomul tăcut al unui cancer mortal. Testul care te ajută să-l depistezi

Știai că și durerea de umăr poate fi un indicator al cancerului? Iată ce tip de cancer indică și ce test poți face pentru a-l depista.
  • Publicat:
Simptomul tăcut al unui cancer mortal. Testul care te ajută să-l depistezi
Foto: shutterstock

Nimeni nu cunoaște în totalitate simptomele cancerului. Într-adevăr, prezența unui nodul, pierderea în greutate nejustificată, senzația de oboseală sunt semne destul de comune, dar știai că și durerea de umăr poate fi un indicator al cancerului?

Potrivit Cancer Research UK, un tip extrem de rar de cancer pulmonar, cunoscut ca tumora Pancoast, provoacă dureri severe de umăr. Această durere se poate duce pe mână, cap și gât. Tumora crește la suprafața plămânului și, de cele mai multe ori, presează nervul care duce dinspre gât spre o parte a feței.

Alte simptome includ:

  • căderea unei pleoape
  • pupilă mai mică la același ochi
  • pierderea transpirației pe o jumătate de față

Tumorile Pancoast se întâlnesc la mai puțin de 5 din fiecare 100 de cazuri de cancer. Tratamentul depinde de dimensiunea și poziția cancerului, dar și de starea generală de sănătate a pacientului.

Chimioterapia și radioterapia pot fi folosite pentru tratarea tumorilor, chiar și în situația în care cancerul s-a răspândit în organism. Cancerul de plămân se numără și el printre cele mai periculoase tipuri de cancer, motiv pentru care, depistat devreme, permite medicilor să oprească boala înainte ca ea să se răspândească.

Printre simptomele generale ale bolii sunt:

  • tuse persistentă
  • tuse cu sânge
  • senzație persistentă că rămâi fără aer
  • oboseală și scădere în greutate nejustificate
  • durere în timp ce tușești sau respiri

Un semn mai puțin comun al bolii este la nivelul degetelor, iar un simplu test pe care-l poți face acasă poate spune dacă ești sau nu la risc de cancer de plămân. Testul se numește „fereastra Schamroth” și presupune să îți atingi unghiile să vezi dacă se formează o formă de diamant în spațiile dintre cuticule.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân