Simptomul TĂCUT al cancerului de colon. La ce să te uiți când urinezi

Există multe alte simptome care nu sunt asociate cancerului de colon, iar unul dintre cele mai neobișnuite semne este chiar în urină.
  • Publicat:
Simptomul TĂCUT al cancerului de colon. La ce să te uiți când urinezi
Foto: shutterstock

Cancerul de colon este asociat schimbărilor apărute la nivelul scaunului. Multe persoane observă că simt nevoia să meargă mai des la toaletă, le este greu să iasă la toaletă sau observă prezența sângelui în fecale. Există multe alte simptome care nu sunt asociate cancerului de colon, iar unul dintre cele mai neobișnuite semne este urina cu bule de aer, cunoscută și ca pneumaturia.

Acest simptom poate apărea dacă este prezentă o tumoră în colon și invadează vezica urinară, scrie Verywell Health. De cele mai multe ori este un indicator pentru cancerul de colon în stadiu 4, cunoscut și sub numele de cancer colorectal și care se poate răspândi în alte zone ale corpului. Poate fi dificil de tratat, dar nu imposibil de vindecat. Există semnale ale cancerului de colon care nu au de-a face cu semnele din toaletă. Iar printre acestea se numără scăderea în greutate, durerile de oase, senzația de oboseală, dificultatea de a respira, vărsăturile, durerile de cap și prezența unui nodul la stomac.

Cancerul de colon este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer, după cancerul de sân, de prostată și cancerul pulmonar. La fiecare 15 minute, o persoană este diagnosticată cu cancer de colon, iar anual se ajunge la un total de 43.000 de persoane. Similar altor cancere, diagnosticat devreme viața poate fi salvată.

Mai puțin de 1 din 10 persoane supraviețuiesc cancerului de colon dacă se depistează în stadiul 4, dar detectat mai devreme, în stadiul 1, 9 din 10 pacienți trăiesc mai mult de cinci ani. Două dintre cele mai bune modalități de a te proteja este de a cunoaște simptomele și de a face screening-uri regulat, începând cu vârsta de 50 de ani.

Ești sub factor de risc dacă:

  • ai peste 50 de ani
  • ai în familie cazuri de cancer de colon
  • te-ai confruntat cu polipi la nivelul colonului
  • ai boala Crohn, colită ulcerativă sau sindromul de colon inflamator
  • ai diabet de tip 2
  • ai un stil de viață nesănătos: fumezi, ești supraponderal sau obez, nu faci suficient sport.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”