Simptome ale endometriozei pe care nu trebuie să le ignori

Te doare mereu spatele în zona lombară? Ai o menstruaţie abundentă, care durează peste 7 zile? Poate fi vorba despre endometrioză. Vezi care sunt simptomele!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Simptome ale endometriozei pe care nu trebuie să le ignori

Peste 200 de milioane de femei din toată lumea se confruntă cu endometrioza, o afecţiune ale cărei simptome pot fi adesea trecute cu vederea. Crampele menstruale şi durerile pelvine sunt cele mai frecvente manifestări ale acestei boli, însă de multe ori femeile cred că acestea sunt normale şi nu merg la medic pentru a vedea care este exact cauza. De altfel, majoritatea cazulor de endometrioză sunt diagnosticate destul de târziu, când durerile sunt atât de puternice încât nu mai pot fi ignorate.

Din fericire, există soluţii pentru ameliorarea simptomelor endometriozei. Dar important este ca mai întâi să mergi la medicul ginecolog, mai ales dacă te confrunţi cu unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos.

Crampe menstruale foarte puternice

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale endometriozei este durerea puternică la menstruaţie, care nu trece nici măcar cu pastile şi care te poate ţintui în pat pentru 2-3 zile, în fiecare lună.

Durere în timpul actului sexual (dispareunie)

Acest simptom este extrem de neplăcut şi poate avea un impact negativ inclusiv asupra relaţiei de cuplu. De asemenea, durere în timpul sexului diminuează libidoul şi reduce şansele de a rămâne însărcinată.

Durere pelvină între menstre (dismenoree)

Unele femei se confruntă cu dureri similare celor din primele de menstruaţie inclusiv în zilele „normale”. Această durere este una ascuţită, resimţită ca o înjunghiere şi poate apărea între menstre, când nu este deloc normal să se întâmple asta.

Menstruaţie abundentă

În mod normal, menstruaţia durează între 5 şi 7 zile, dar dacă suferi de endometrioză, e foarte posibil ca perioada să se extindă chiar până la 10 zile şi sângerarea să fie la fel de abundentă ca în primele zile.

Oboseală persistentă

Dacă dormi destul, nu eşti stresată la muncă şi nici nu bei cafeaua mai târziu decât e recomandat, e foarte posibil ca oboseala pe care o resimţi să fie un simptom al endometriozei.

Durere lombară, abdominală sau în zona inghinală

Inflamaţiile de la nivelul pelvisului specifice endometriozei pot duce la apariţia durerilor de spate, cu precădere în zona lombară, care se pot extinde pe abdomen, coapse sau chiar pe picioare. 

Balonare

Din cauza ţesutului endometriozic anormal dezvoltat în zona abdominală, dar şi la nivel intestinal, foarte multe femei se confruntă cu distensia abdomenului. Această senzaţia de balonare este însă uşor diferită de cea pe care o simţim când mâncăm prea mult – pielea este foarte întinsă, iar abdomenul foarte umflat.

Constipaţie şi durere la urinare

Femeile care suferă de endometrioză au adesea parte de tulburări intestinale, în special constipaţie, dar şi de durere în timpul urinării, din cauza ţesutului endometriozic care se poate extinde la nivelul intestinelor, vezicii urinare.

Durere în piept

Acesta este un simptom întâlnit mai ales în cazul endometriozei profunde, care s-a extins la ţesuturile şi ligamentele din cavitatea toracică. Tusea cu sânge poate însoţi durerea în piept, dar acest lucru se întâmplă în foarte puţine cazuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân