Semnul subtil al unui atac de cord pe care cei mai mulți oameni îl ignoră adesea

  • Publicat:
Semnul subtil al unui atac de cord pe care cei mai mulți oameni îl ignoră adesea

Atacul de cord nu apare întotdeauna subit, iar simptomele nu sunt mereu atât de intense și de vizibile, precum le vedem în filme, de pildă. În realitate, simptomele unui infarct miocardic pot să evolueze mai lent și să fie mai subtile o perioadă.

Iată care sunt cele mai frecvente 6 semne care prevestesc infarctul, potrivit American Heart Association. Unul dintre acestea te va surprinde!

Greața, dincolo de banalitate

  1. Disconfort în piept. Majoritatea atacurilor de cord implică un disconfort major în mijlocul pieptului care durează mai mult de câteva minute sau care poate să dispară și să reapară. Acesta poate fi resimțit ca o presiune în zona toracică, ca o strângere ori o plenitudine/durere.
  2. Durere de gât, maxilar, spate. Pe cât de autonome sunt organele noastre, pe atât de abile sunt să trimită semnale când se întâmplă ceva greșit. Când există o problemă la inimă, se declanșează nervii din acea zonă, însă poți simți durere în altă parte a corpului.
  3. Dispnee (senzația de lipsa de aer). Aceasta poate apărea în prezența sau chiar și în absența disconfortului în piept.
  4. Transpirații reci (în special atunci când nu există o cauză reală a stresului) și/sau dificultate în respirație (care se înrăutățește când stai culcat/ă și se ameliorează când te ridici)
  5. Alte semne: greață și vărsături, senzația de “cap ușor”, amețeală sau leșin, oboseală accentuată.

Citește și: Semnele de INFARCT care apar cu o lună înainte la femei

Simptomele sunt diferite la bărbați față de femei

La fel ca în cazul bărbaților, cel mai frecvent simptom la femei este durerea în piept sau disconfortul. Femeile sunt, însă, mai predispuse să aibă și alte simptome, în mod special dificultate în respirație, greață/vărsături și durere de spate/maxilar.

Unele femei confundă simptomele infarctului miocardic cu afecțiuni mai puțin periculoase precum gripa, indigestia sau boala de reflux gastro-esofagian sau chiar consideră aceste manifestări ca urmare a procesului firesc de îmbătrânire.

Astfel, orice simptom nou, subit sau un simptom existent care se schimbă în frecvență, durată ori intensitate ar trebui să te îngrijoreze și să te trimită la medic.

Citește și: Primul ajutor în caz de infarct miocardic. Ce trebuie să faci în primele minute

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”