Semnul de la gură care-ți indică o carență serioasă. Nu îl neglija!

Ulcerele din cavitatea bucală sunt mici leziuni în interiorul gurii care, în timp ce mănânci, pot fi destul de dureroase.
  • Publicat:
Semnul de la gură care-ți indică o carență serioasă. Nu îl neglija!
Foto: shutterstock

La nivel global, o pătrime dintre persoane se confruntă cu deficit de vitamina B12. Rănile apărute în jurul gurii sau ulcerele din cavitatea bucală pot fi un semn al deficitului de vitamină B12. Aceste răni pot apărea atât la colțul gurii, cât și pe vârful buzelor.

Ulcerele din cavitatea bucală sunt mici leziuni în interiorul gurii care, în timp ce mănânci, pot fi destul de dureroase. Nu reprezintă un real pericol și pot dispărea în una-două săptămâni. Totodată, ele indică faptul că nivelul de vitamină B12 este scăzut.

Alte semne ale acestei carențe sunt apetitul redus, durerile de cap, senzația de oboseală sau depresie, dar și senzația că rămâi fără aer după un efort minim.

În urma unui studiu s-a descoperit că suplimentele cu vitamina B12 pot reduce aceste ulcere și durerea asociată lor. La studiu au luat parte 58 de persoane care se confruntau cu ulcere în cavitatea bucală, iar timp de șase luni au luat suplimente cu vitamina B12 și tratament placebo.

Trei pătrimi dintre participanții care au luat aceste suplimente au scăpat de ulcerele bucale până la finalul studiului. Doar 32% dintre participanții care au luat un tratament placebo au reușit să scape de ulcerele ucale în același interval de timp.

Deficitul de vitamina B12 este ușor de rectificat cu ajutorul suplimentelor sau schimbărilor alimentare. Organismul folosește această vitamină pentru a produce celule roșii, dar și pentru a menține sănătos sistemul nervos. Nivelul de vitamină B12 din organism poate fi îmbunătățit cu ajutorul suplimentelor alimentare sau în urma consumului de alimente precum produse lactate, ficat, somon și ouă. De asemenea, cerealele fortificate pe care le consumi la micul dejun conțin vitamina B12.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân