Semnele timpurii ale cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic este una cele mai periculoase forme de cancer. Din pricina localizarii ascunse intre principalele organe, acesta este mai dificil de monitorizat, iar pacientii ajung de cele mai multe ori la doctor in stadii terminale.
  • Publicat:
Semnele timpurii ale cancerului pancreatic
Semnele timpurii ale cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic este una cele mai periculoase forme de cancer. Din pricina localizarii ascunse in cavitatea abdominala, acesta este mai dificil de monitorizat, iar pacientii ajung de cele mai multe ori la doctor in stadii terminale.

In aceste situatii, tratamentul are putine sanse de reusita, speranta de viata a pacientilor atinsi de metastaza este de circa 3- 6 luni din momentul diagnosticarii. Iar vestea proasta este ca 50% dintre pacienti au deja metastaze cand ajung la medic cu primul simptom.

Totusi, exista unele semnale carora trebuie sa le dai mai multa atentie pentru ca acestea ar putea semnala ceva in neregula:

1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fara semne.
40% dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au fost diagnosticati cu diabet cu 1 – 2 ani inainte de a-si descoperi boala maligna. Iar oamenii de stiinta sunt e parere ca diabetul este cauzat in unele cazuri de prezenta unei tumori in organism care a ramas nedetectata.

Desigur, diabetul este o afectiune destul de comuna, multi dintre diabetici nefiind diagnosticati si cu cancer pancreatic. Totusi, acesta ramane un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet instalat brusc, la persoane care nu au in istoricul familial aceasta boala.

2. Colorarea in galben a ochilor si pielii. Chiar si cea mai mica tumoare pancreatica poate bloca canalul de evacuare a bilei in colecist, cauzand instalarea icterului.

3. Mancarimi la nivelul pielii, a palmelor si talpilor. Un efect secundar mai putin cunoscut al icterului este aparitia mancarimilor in palme si talpi. Aceasta este o reactie a pielii la bilirubina, substanta galben-maronie din ficat ce provoaca ingalbenirea tegumentelor.

4. Lipsa poftei de mancare. Cu 6-8 luni inainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacientii implicati intr-un studiu italian au raportat o scadere brusca a apetitului si tendinta de a se simti satui dupa ce au mancat foarte putin.

5. Modificare a gustului. In acelasi studiu italian, o parte dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au declarat ca si-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin si tigari. In plus, mirosul de cafea si alcool le provoca greturi.

6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsura ce radiaza catre zona dorsala. Disconfortul dispare cand te apleci in fata.

7. Vezicula biliara marita. Blocarea canalului de evacuare a bilei determina acumularea in vezica si prin urmare cresterea in volum a acesteia.

8. Scaune deschise la culoare, grasoase, foarte urat mirositoare. Daca o tumoare pancreatica impiedica patrunderea enzimelor digestive in intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat.

9. Scaune negricoase. Pe de alta parte, sangerarea in intestinele superioare cauzeaza acest simptom.

10.Pierdere subita si inexplicabila in greutate
. Contrar credintei populare, acesta nu este in mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului catre ficat, ci se intampla ca urmare a tulburarii activitatii enzimelor pancreatice.

Citeste si Obezitatea creste riscul de cancer pancreatic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”