Prea mult soare afectează producţia de vitamina D

Veşti proaste pentru cei care iubesc bronzatul – se pare că nu mai puteţi folosi scuza că vă luaţi doza de vitamina D când staţi cu orele la soare.
  • Publicat:
Prea mult soare afectează producţia de vitamina D

Veşti proaste pentru cei care iubesc bronzatul – se pare că nu mai puteţi folosi scuza că vă luaţi doza de vitamina D când staţi cu orele la soare. 

Un nou studiu arată că expunerea prelungită şi mai ales neprotejată la soare este extrem de periculoasă pentru întregul organism şi poate chiar diminua nivelul de vitamina D din organism.

În mod surprinzător s-a aratăt că persoanele care se expun la soare zilnic şi au un bronz accentuat prezintă de multe ori o deficienţă de vitamina D. Cercetătorii au ajuns la concluzia că pigmentul care ne colorează pielea şi al cărui nivel creşte când ne expunem la soare ar putea de fapt bloca producţia acestui nutrient important pentru organism.
 
Vitamina D este esenţială pentru sănătatea oaselor şi un nivel insuficient poate cauza dureri la nivelul oaselor şi slăbiciunea muşchilor. 
 
Vitamina D poate fi preluată din anumite alimente cum ar fi:
  • peştele gras (somon, ton, macron)
  • laptele de capră
  • carnea 
  • ouă (în special gălbenuşul).
Organismul obţine cea mai mare parte prin expunerea la soare. Procesul de sinteză al vitaminei D existentă în epidermă este declanşat de razele ultraviolete, fiind absorbită imediat de vasele sangvine. Ca urmare, cea mai importantă sursă de vitamina D este lumina naturală. 
 
Un studiu recent, efectuat la Universitatea de Medicină de Stat Pernambuco din Brazilia, a încercat să afle de ce persoanele care au un bronz accentuat prezentau un risc mai mare de a suferi de un deficit de vitamina D. Pentru a înţelege legătura dintre vitamina D şi gradul de expunere la soare, cercetătorii brazilieni au format un grup de 1.000 de persoane din oraşul Recife, cu vârste între 13 şi 82 de ani. Toţi participanţii la studiu s-au expus, zilnic, la soare, în mod neprotejat. Ei nu au primit suplimentar vitamina D. Apoi, voluntarii la acest studiu au fost testaţi pentru a se determina medical nivelul de pigmentare a pielii.
Cercetătorii au folosit scara lui Fitzpatrick pentru a evaluat tipul de piele al fiecărei persoane. Au folosit această scară pentru a aprecia modul în care diferite tipuri de piele reacţionează la ultraviolete: dacă pielea are tendinţa de a se „arde” sau de a se bronza la soare. 
 
Cercetătorii brazilieni au calculat „un indice al soarelui” pentru fiecare participant la studiu – înmulţind numărul de ore petrecute în fiecare săptămână cu porţiunea de piele pe care au expus-o la soare. Apoi, fiecare indice a fost comparat cu nivelul de vitamina D din organism. 
 
Studiul demonstrează, în mod neaşteptat, că prea mult soare poate să ducă la o carenţă de vitamina D. Când a fost testat nivelul de vitamina D al participanţilor, s-a observat că 72% dintre ei aveau carenţe mari.
În mod repetat, persoanele mai în vârstă, care stau puţin timp la soare, erau cele cu un nivel mai scăzut de vitamina D. Pe de altă parte, cercetătorii au arătat că persoanele, care au stat mai mult la soare şi care erau foarte bronzate, prezentau un nivel redus de vitamina D, mai  mic decât media.
 
Doctorul Francisco Bandeira de la Universitatea de Medicină de Stat Pernambuco, autorul principal al studiului, a explicat că abuzul de soare poate fi dăunător, deoare expunerea prelungită şi bronzul accentuat pot bloca nivelul de vitamina D din organism.
În concluzie, dacă vreţi să vă măriţi nivelul de vitamina D, câteva minute de soare, zilnic, sunt mai mult decât suficiente!
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân