(P) Cum să îți „antrenezi” creierul: Obiceiuri pentru îmbunătățirea memoriei

Studiile de specialitate au demonstrat că ne putem „antrena” creierul în mod constant prin diverse activități. Astfel, vom contribui la îmbunătățirea memoriei, iar sănătatea noastră mentală va fi la un nivel mai bun.
  • Publicat:
(P) Cum să îți „antrenezi” creierul: Obiceiuri pentru îmbunătățirea memoriei
Cum să îți „antrenezi” creierul: Obiceiuri pentru îmbunătățirea memoriei

Studiile de specialitate au demonstrat că ne putem „antrena” creierul în mod constant prin diverse activități. Astfel, vom contribui la îmbunătățirea memoriei, iar sănătatea noastră mentală va fi la un nivel mai bun.

De-a lungul timpului s-au făcut numeroase studii de specialitate care au arătat că ne putem „antrena” creierul în așa fel încât să avem o memorie mai bună, să fim mai creativi, mai ageri și să avem o capacitate mai bună de rezolvare a problemelor.

Câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne menține creierul sănătos le poți descoperi din acest articol.

Învață zilnic ceva nou

„Omul cât trăiește învață” – așa sună un vechi proverb românesc. Și chiar așa este. Iar învățatul are beneficii asupra creierului nostru. Fie că înveți o limbă străină ori descoperi ceva nou ce te pasionează, asimilarea unor noi informații ne ține creierul în „priză” și ne ajută să ne îmbunătățim funcțiile cognitive. De asemenea, au fost făcute și numeroase studii care au demonstrat beneficiile cititului asupra creierului nostru.

Jocurile ajută

Sunt multe jocuri care ne ajută. În general, este vorba despre jocuri cu acțiune repetitivă, care ne solicită să fim concentrați în permanență. În această categorie fac parte șahul, Sudoku ori chiar și integramele. De asemenea, au fost făcute și studii de specialitate care au demonstrat că și jocurile de cărți au astfel de beneficii. Spre exemplu, cei care joacă poker online sunt nevoiți să ia o decizie la câteva secunde, să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, astfel că își țin creierul în „priză” în permanență. Iar acțiunile repetitive sunt ca un antrenament.

Meditează și practică mindfulness

Alte studii au demonstrat că meditația și practicile de mindfulness pot contribui la diminuarea stresului și a anxietății, elemente care pot afecta negativ funcțiile cognitive. Meditația ne ajută să ne îmbunătățim concentrarea și atenția. Au fost făcute studii care au demonstrat că meditația poate contribui la o creștere a materiei cenușii în creier.

Activitățile fizice ajută și ele

Când suntem activi din punct de vedere fizic nu ne ajutăm doar corpul, ci și mintea. Printr-o activitate fizică efectuată în mod regulat vom crește fluxul sanguin către creier și vom stimula eliberarea de proteine și alte substanțe chimice care îmbunătățesc sănătatea neuronală. Așadar, e tot timpul o idee bună să alergăm, să mergem pe jos, să facem yoga ori să dansăm.

Odihna este esențială

Somnul este un element cheie pentru recuperarea și funcționarea creierului. Atunci când dormim, creierul nostru procesează informațiile, elimină toxinele și întărește conexiunile neuronale. În schimb, dacă nu dormim suficient, putem avea pe termen lung probleme de memorie, dificultăți de concentrare, iar capacitatea noastră de învățare ar fi în pericol. Specialiștii recomandă ca un adult să doarmă între 7 și 9 ore în fiecare noapte pentru a-și menține creierul sănătos și funcțional.

Socializarea e vitală

Interacțiunea socială are un rol important în privința sănătății mentale. Ne ajută mult dacă socializăm cu alți oameni, deoarece creierul nostru va fi stimulat și astfel s-ar preveni declinul cognitiv. Din acest motiv sunt recomandate participările la activități de grup, voluntariat și așa mai departe. Ba chiar sporturile în echipă ajută enorm. Așadar, dacă ți se ivesc astfel de oportunități, ar trebui să nu stai prea mult pe gânduri.

Încearcă noi experiențe

Monotonia nu ne ajută prea tare. Tocmai din acest motiv, indicat este să ieșim din când în când din rutina zilnică și să încercăm lucruri noi. Fie că e vorba despre a începe să cântăm la un nou instrument muzical, să experimentăm o nouă pasiune, provocările de acest gen ne stimulează creierul să formeze noi conexiuni neuronale și să își mențină flexibilitatea.

Sursa foto canva.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc