(P) Căpuşele: muşcături mici, probleme mari

Pentru a afla mai multe informaţii despre cum putem evita o eventuală infectare şi despre opţiunea vaccinării ar trebui să ne adresăm medicului de familie. De asemenea, www.desprecapuse.ro este o altă sursă de mai multe date şi informaţii.
18.08.2020
(P) Căpuşele: muşcături mici, probleme mari

Cu toţii ştim beneficiile mişcării în aer liber. Ieşirile în parc sau la picnic, drumeţiile, grădinăritul sau pur şi simplu alergatul în natură au doar avantaje pentru organism. 

Dar înainte să ne bucurăm de ele, ar trebui să ţinem cont de câteva lucruri.

Mai ales că în natură ne aşteaptă un pericol de care, de multe ori, uităm să ţinem cont: căpuşele şi toate bolile pe care le pot transmite. 

Unele căpuşe sunt infectate cu bacterii sau virusuri care pot provoca boli grave la om. Cea mai cunoscută este boala Lyme, însă căpuşele mai pot transmite şi encefalita de căpuşe. Aceasta e o boală infecţioasă mai puţin cunoscută, chiar şi în rândul medicilor, pentru care nu există un tratament specific.

Această afecţiune se transmite prin muşcătura unei căpuşe infectate cu virusul encefalitei de căpuşă şi are o evoluţie bifazică.

În faza iniţială a bolii, simptomele se manifestă ca o gripă, cu febră moderată, oboseală, dureri musculare şi de cap.

În a doua fază, cea neurologică, simptomele sunt mai grave: febră mare, greaţă, cefalee, redoare de ceafă, ameţeli, confuzie.

Primele semne pot apărea în 7-14 zile de la muşcătură şi durează între 2 şi 7 zile.

Pentru a a afla mai multe informaţii despre cum putem evita o eventuală infectare şi despre opţiunea vaccinării ar trebui să ne adresăm medicului de familie. De asemenea, www.desprecapuse.ro este o altă sursă de mai multe date şi informaţii.

În plus, pentru că e mai bine să previi decât să tratezi, ar trebui să ţinem cont de câteva recomandări când ieşim în natură.

Medicii ne sfătuiesc să ne ferim de zonele unde căpuşele sunt prezente, să purtăm haine deschise la culoare, tricouri cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi să ne verificăm regulat de căpuşe.

De asemenea, e indicat să avem la îndemână spray anti-insecte şi pensetă, dar şi să ne informăm care sunt zonele cu risc ridicat de infecţie.

Viza ANMDM nr 9799E/06.07.2020.

Urmărește CSID.ro pe Google News
7 sfaturi pentru o piele sănătoasă
7 sfaturi pentru o piele sănătoasă
Recomandare video
Dr. Laura Ciutacu, SANADOR: teste și analize înainte de sarcină