Dr. Mihai Craiu, despre infecţia care provoacă tuse groaznică la copii: „În ultima lună am avut cazuri confirmate cât în tot anul 2019 la un loc”

O boală severă afectează din ce în ce mai des copiii români, ca urmare a nevaccinării. Este vorba despre infecţia cu bacteria Bordetella pertussis, care poate duce şi la deces.
  • Publicat:
Dr. Mihai Craiu, despre infecţia care provoacă tuse groaznică la copii: „În ultima lună am avut cazuri confirmate cât în tot anul 2019 la un loc”

Într-o postare recentă pe reţeaua de socializare Facebook, medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia asupra unei infecţii bacteriene ce poate avea consecinţe dramatice în rândul copiilor.

Mai precis, este vorba despre infecţia cu bacteria Bordetella pertussis, care provoacă accese severe de tuse zgomotoasă, aşa-zisa tuse măgărească. Boala poate fi prevenită prin vaccinare, dar, din păcate, curentul antivaccinist capătă amploare şi tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii, punându-le astfel viaţa în pericol. 

Mai jos, redăm mesajul integral al dr. Mihai Craiu:

„Fără legătură cu noul coronavirus…

De când testăm toţi pacienţii gravi cu boli respiratorii ce au nevoie de internare, folosind analizorul RT-PCR donat către INSMC de minunatul grup de părinţi şi voluntari (mulţumim FOARTE mult!), am început să observăm care sunt de fapt musafirii nedoriţi care vizitează căile respiratorii ale copiilor, din România actuală. Căci alături de SARS-CoV-2, acest analizor poate identifica încă alţi 21 de patogeni respiratorii, virusuri sau bacterii.

Creştere alarmantă de infecţii cu Bordetella pertussis

Ce mă îngrijorează?

Creşterea alarmantă a copiilor cu infecţie acută cu Bordetella pertussis, sau tusea convulsivă (tusea măgărească).

În ultima lună am avut cazuri confirmate cât în tot anul 2019 la un loc.

Ştiti cum arată boala aceasta? În afară de faptul că este posibil să mori (1% din sugarii cu vârstă sub 2 luni vor muri dacă fac această infecţie), apar accese de tuse absolut groaznice.

Priviţi ochii acestui copil. NU A FOST lovit sau bătut!

A tuşit până a leşinat si până i s-au spart vasele de sânge din ochi şi în creier. Este o suferinţă inimaginabilă pentru un om obişnuit. Şi durează foarte mult… chinezii au numit această boală „tusea de 100 de zile”.

Boala poate fi prevenită prin vaccinare!

Nu este deloc înţelept să refuzaţi vaccinul pentru pertussis. În ţările UE, în SUA, Marea Britamie şi multe altele, se administrează vaccinul şi la femeia gravidă, în trimestrul III de sarcină. Pentru ca mama să dea cei mai buni anticorpi copilului ei nenăscut – anticorpii proprii. Exact ca vaccinarea antitetanică din sarcină, ce funcţionează pe acelaşi principiu.

În SUA, ezitarea privind vaccinarea este responsabilă pentru cele peste 48.000 de cazuri de pertussis din 2012. Tragic este că 20 de cetaţeni americani, din care 15 sugari, au murit. Este cel mai negru bilanţ din ultimii 70 de ani.

Aşa va fi şi la noi dacă va continua să scadă acoperirea vaccinală DTaP a copiilor.

Întrebarea nu este dacă vor fi mai multe cazuri, ci când vor fi? ACUM avem în tratament, în spitalul nostru, 3 pacienti cu aceasta boală urâtă.

Întrebaţi medicul de familie dacă aveţi schema completă de vaccinare contra pertussis!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă