Oreionul, un pericol pentru fertilitatea bărbatului

Oreionul, un pericol pentru fertilitatea bărbatului

Infertilitatea este în prezent o problemă de sănătate publică, având un puternic impact psihologic și social. Noi statistici arată că natalitatea este într-o scădere abruptă în ultimii ani. Se nasc din ce în ce mai puțini bebeluși, iar cuplurile, în număr din ce în ce mai mare, se confruntă cu infertilitatea. 

În aproape o treime din situații, cauzele infertilității sunt cele pe parte masculină. Deși stilul de viață nesănătos este un factor major de risc atunci când vorbim despre cauzele infertilității masculine, există diverse probleme de sănătate ale bărbatului care pot împiedica obținerea sarcinii. Una dintre acestea, mai puțin cunoscută publicului larg, este oreionul – mai precis o complicație survenită ca urmare a acestei infecții virale.

Ne oferă mai multe detalii Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Care este legătura dintre oreion și infertilitate

Oreionul sau parotidita epidemică este o infecție virală contagioasă cauzată de virusul urlian – motiv pentru care mai este numită și infecție urliană.

Virusul se transmite prin picături de salivă sau mucus din gura, nasul sau gâtul unei persoane infectate și se poate răspândi prin tuse, strănut sau vorbire, precum și prin contactul direct cu obiecte contaminate, cum ar fi pahare sau tacâmuri.

Simptomele sunt similare atât la fete, cât și la băieți și încep să apară la 16-18 zile după expunerea la virus, deși perioada de incubație poate varia între 12 și 25 de zile.

Aceste simptome pot consta în:

  • Umflarea glandelor parotide pe una sau ambele părți ale feței, dând un aspect „umflat” al obrajilor
  • Durerea și disconfortul la mestecat sau la înghițire
  • Febră moderată sau crescută
  • Dureri de cap sau în gât (din cauza inflamației glandelor salivare)
  • Oboseală și slăbiciune generală
  • Pierderea poftei de mâncare

Ce nu știu însă multe persoane este că infecția cu acest virus poate avea un impact negativ și asupra fertilității, în special în ceea ce privește sexul masculin.

Aproape un sfert dintre băieții adolescenți care fac oreion pot dezvolta o complicație numită orhită, care constă în inflamația unuia sau a ambelor testicule.

Aceasta poate duce la atrofie testiculară (micșorarea testiculelor), existând riscul unei reduceri semnificative a numărului de spermatozoizi sau chiar de azoospermie, adică absența completă a spermatozoizilor în lichidul seminal. Acest lucru poate fi temporar sau permanent, mai ales în cazul în care ambele testicule sunt afectate sever.

Și la fete există un risc de infertilitate post-oreion, dar mult mai mic. Se poate produce inflamația ovarelor (ooforita), iar în unele cazuri foarte rare poate fi afectată rezerva ovariană, deși acest lucru nu este pe deplin documentat și este considerat neobișnuit.

Cum poate fi prevenit oreionul și complicațiile sale

Cea mai eficientă metodă de prevenire a oreionului și a complicațiilor sale este imunizarea cu vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), administrat în două doze, prima la 12 luni, iar a doua la 5 ani.

Vaccinarea nu numai că protejează individul de oreion, dar contribuie și la imunitatea de grup, reducând astfel răspândirea virusului.

În prezent nu există un tratament antiviral specific pentru oreion. Tratamentul este simptomatic și de susținere, incluzând odihna, hidratarea, utilizarea de analgezice și antipiretice pentru a reduce febra și durerea.

Oreionul este în general o boală cu evoluție autolimitată, care se vindecă de la sine în câteva săptămâni. Cu toate acestea, prevenția prin vaccinare este esențială pentru a evita complicațiile și a controla răspândirea bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc