Operația de cataractă – cât costă în România?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Operația de cataractă - cât costă în România?
Cât costă operația de cataractă în România, foto Shutterstock

Cataracta este motivul numărul 1 de orbire la nivel mondial. Vestea bună este că se poate opera, iar pacientul își reia vederea. Am aflat mai multe detalii despre operația de cataractă și costurile ei de la prof dr Călin Petru Tătaru, președinte al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă.

 

CSÎD: Pe scurt, în ce constă operația de cataractă?

Prof. Dr. Călin Tătaru: Operația de cataractă constă în îndepărtarea cristalinului opac (cataractei) cu ajutorul ultrasunetelor (facoemulsificare) și implantarea unui cristalin artificial, conform măsurătorilor preoperatorii (biometrie).

După operația de cataractă, rezultatele sunt spectaculoase

CSÎD: Cum vede pacientul apoi?

Prof. Dr. Călin Tătaru: Rezultatele vizuale sunt adesea spectaculoase, mai ales în cazul pacienților care au cataractă avansată, care redescoperă bucuria de a vedea după mult timp. Pentru cei care aleg cristaline artificiale premium (multifocale, torice) bucuria este dublată de faptul că nu mai necesită corecție cu ochelari postoperator, pentru nici o distanță (șofat, tv, computer, citit).

Factori ce pot duce la succesul parțial al operației de cataractă

CSÎD: De ce factori depinde succesul operației?

Prof. Dr. Călin Tătaru: De menționat este faptul că acuitatea vizuală post operație de cataractă, nu depinde doar de intervenția în sine. Există cazuri cu intervenție chirurgicală foarte bine executată, dar acuitate vizuală slabă sau care nu se ridică la așteptările pacientului. Acest fapt se poate datora prezenței altor patologii oculare, cum ar fi glaucom avansat, degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatie diabetică, etc. Toate aceste lucruri sunt discutate preoperator, mai ales dacă prezența cataractei ne permite vizualizarea fundului de ochi preoperator.

CSÎD: Cât costă operația de cataractă în România?

Prof. Dr. Călin Tătaru: În ceea ce privește costul intervenției pentru cataractă acesta este dat în principal de tipul implantului artificial ales de către pacient. Cu cât implantul este mai performant, oferind în final independența de ochelari postoperator, cu filtru sau fără pentru UV, cu atât el devine mai costisitor.

Tipuri de implant artificial folosite la operația de cataractă

CSÎD: Exemplifica-ți vă rugăm.

Prof. Dr. Călin Tătaru: Există mai multe tipuri de implant artificial și anume:

Monofocal – corectează dioptria sferică la distanță sau la aproape în funcție de dorința pacientului. Poate fi și monofocal toric – componenta torică corectează astigmatismul cornean pre-existent

Multifocal – corectează dioptria sferică pentru toate distanțele. Multifocal toric corectează și astigmatismul. Practic pacientul devine independent de ochelari.

Acomodativ

Costurile operației de cataractă depind de câțiva factori

CSÎD: Și totuși, cât costă o astfel de intervenție la nivelul ochilor?

Prof. Dr. Călin Tătaru: În România costul intervenției chirurgicale pentru cataractă în spitalele de stat pentru implantul monofocal este în medie 1.200 lei, în mediul privat, unde se adaugă pe lângă costul implantului propriu-zis și alte cheltuieli ale clinicii, variază de la 2.500 ron pentru implant monofocal si poate ajunge la 7.000 ron pentru un implant premium.

Prof dr Călin Petru Tătaru, președinte al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă

Prof. dr. Călin Tătaru

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”