Ochi înlăcrimați: cauze și cum să îi tratezi

Ochi înlăcrimați, cunoscuți și sub denumirea de epiforă sau lacrimare, este o afecțiune în care există o revărsare de lacrimi pe față, adesea fără o explicație clară.
  • Publicat:
Ochi înlăcrimați: cauze și cum să îi tratezi
Ochi lăcrimați: cauze și cum să îi tratezi sursa foto: pexels

Mergi la serviciu în plină iarnă și chiar și cu pălăria, eșarfa, mănușile și blana uriasă, poți simți frigul adânc în oase. Mai mult de atât, lacrimile ochilor încep să-ți picure pe față. Cinci minute mai târziu, apari la serviciu arătând ca și cum ai petrecut ultima oră plângând, iar machiajul tău arată îngrozitor.

Temperaturile scăzute și vântul puternic sunt doar câteva dintre numeroasele cauze ale lăcrimării ochilor. Așadar, de ce anume îți lăcrimează ochii și ce poți face în privința asta? Iată ce e de făcut:

Ce poate provoca lăcrimarea ochilor?

În general, lacrimile sunt un lucru bun. Acestea mențin suprafețele frontale ale ochilor sănătoase, mențin ochii umezi și te ajută să menți o vedere clară în permanență. Dar, cum orice în cantități exagerate nu este întocmai benefic și normal, acest lucru s-a dovedit și în cazul lăcrimării ochilor în exces.  Lacrimile în exces pot indica de fapt un semn al unei probleme mai mari.

Ochii înlăcrimați sunt cauzați de unul dintre cei doi factori principali: o supraproducție de lacrimi sau o problemă la drenarea lacrimilor, care de obicei provine din canalele lacrimale blocate. Și, în timp ce unii oameni se nasc pur și simplu cu canale lacrimale subdezvoltate sau cu producție excesivă de lacrimi, în general, simptomele tind să indice prezența anumitor probleme. În ceea ce privește problema de bază care cauzează probleme de supraproducție sau de drenaj, există o serie de simptome comune:

Ochi uscați

Destul de anormal, dar ochii înlăcrimați pot fi un simptom al ochilor uscați. Cunoscut și sub numele de sindrom lacrimal disfuncțional, specialiștii sunt de părere că ochii uscați este una dintre cele mai comune probleme care cauzează lăcrimare excesivă. Acest lucru se poate întâmpla dintr-o multitudine de motive. Poate corpul tău nu face suficiente lacrimi sau poate că lacrimile pe care le produci se usucă prea repede. Este chiar posibil ca ochii tăi să nu aibă echilibrul potrivit de apă, uleiuri și mucus pentru a produce lacrimi ideale.

Și, în timp ce unii oameni se nasc pur și simplu cu ochi uscați, aceștia poate fi, de asemenea, agravați de factori situaționali, cum ar fi vântul extrem. În plus, există anumite antidepresive care prezintă efecte adverse precum uscarea ochilor.

Indiferent de motiv, ochii uscați provoacă iritații, la care organismul răspunde producând mai multe lacrimi pentru a încerca să îndepărteze acea iritație nedorită.

Alergii și răceli comune

Milioane de oameni suferă de alergii, iar ochii înlăcrimați și mâncărimile la nivelul acestora apar adesea însoțite de tuse, nas care curge și alte simptome clasice de alergie. De asemenea, este posibil să ai alergii oculare. Răcelile obișnuite pot provoca, de asemenea, lăcrimare, dar rareori pot provoca mâncărimi ale ochilor. Atât în cazul alergiilor, cât și în cazul răcelilor, ochii înlăcrimați se limpezesc de la sine pe măsură ce alte simptome se reduc. Atunci când ochii lăcrimează din cauza alergiilor, se datorează unei reacții în cascadă a histaminei, care în cele din urmă duce la o eliberare excesivă de lacrimi și mucus.

Alte cauze comune

Sindromul de ochi uscați și alergiile sunt cei mai frecvenți vinovați, dar există și alte cauze destul de frecvente pentru lacrimarea ochilor. Acestea includ canale lăcrimale blocate, inflamarea glandelor uleioase la nivelul pleoapelor – blefarită, abraziunea corneei și infecții precum ochiul roz sau alte inflamații mai rare ale ochiului.

Când sunt ochii înlăcrimați motiv de îngrijorare?

De cele mai multe ori, ochii înlăcrimați nu indică nimic grav, însă lăcrimarea excesivă sau prelungită asociată cu alte simptome specifice ar putea fi un motiv de îngrijorare. Mai precis, ar trebui să apelezi la un medic specialist oftalmolog atunci când lîcrimile sunt însoțite de pierderea sau tulburarea vederii, scurgeri sau sângerare din ochi, vânătăi inexplicabile în jurul ochilor, dureri de cap severe sau ochi umflați și iritați.

Surse: byrdie.com, healthline.com, medicalnewstoday.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân