Oana Pellea: despre prezbiopie şi oglinda sufletului

Am întâlnit-o pe Oana Pellea la un ceai, la o zi după ce şi-a celebrat ziua de naştere pe scenă, în aplauzele a sute de oameni. Cum a intrat, toată încăperea s-a luminat. Salută prietenos. Este îmbrăcată cu pantaloni din piele, cizme negre cu talpă plată, un sacou negru cu revere largi, accesorizat cu o broşă. Emană putere, distincţie, prospeţime, tinereţe.
  • Publicat:
Oana Pellea: despre prezbiopie şi oglinda sufletului

 

Am întâlnit-o pe Oana Pellea la un ceai, la o zi după ce şi-a celebrat ziua de naştere pe scenă, în aplauzele a sute de oameni. Cum a intrat, toată încăperea s-a luminat. Salută prietenos. Este îmbrăcată cu pantaloni din piele, cizme negre cu talpă plată, un sacou negru cu revere largi, accesorizat cu o broşă. Emană putere, distincţie, prospeţime, tinereţe. 
 
Mulţumeşte prietenos pentru complimentele care i se adresează: “Arătaţi foarte bine!”. “Am mai slăbit, nu? Vă aşteptaţi să fiu mai grasă?” glumeşte ea. Poartă ochelari de vedere. Îi sporesc şarmul. “O pereche de ochelari sunt buni în clipa în care ai uitat de ei”, continuă actriţa. Ea doreşte să atragă atenţia asupra unei probleme de vedere foarte des întâlnită după vârsta de 40 de ani: prezbiopia, de care suferă.

“Prezbiopia este o afecţiune naturală a ochiului, care apare de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani. Ea se manifestă prin slăbirea elasticităţii cristalinului şi, ca urmare, prin incapacitatea de a focaliza obiectele aflate în apropiere,” explică dr. Luminiţa Teodorescu, oftalmolog, şi ea prezentă la întâlnire.

Prezbiopia nu este o boală, este o afecţiune normală a vederii, care nu poate fi prevenită. Există mai multe modalităţi de a ţine sub control această afecţiune, însă cea mai eficientă corecţie rămâne cea pe care o oferă lentilele. Pentru prezbiopi, pot fi folosite lentile monofocale, bifocale sau trifocale, însă fiecare dintre ele reprezintă un compromis vizual din cauza unor inconveniente precum trecerea bruscă de la apropiere la depărtare, efortul de adaptare, senzaţia de valuri etc.

Despre lentile performante
 

În prezent, lentilele care oferă cea mai avansată corecţie vizuală în cazul prezbiopiei, apropiându-se cel mai mult de acuitatea naturală a ochiului, sunt lentilele progresive. {tiinţa şi tehnologia au avansat astăzi până la punctul în care s-au lansat lentile ce pot fi complet personalizate şi adaptate nevoilor fiecărui purtător în parte.

“Ele presupun măsurători specifice şi foarte precise cu un aparat de ultimă generaţie numit Visioffice şi elimină, practic, disconfortul resimţit de pacienţi în cazul unor lentile progresive obişnuite. Recomand tuturor să aibă grijă la calitatea lentilelor pe care le aleg, nu numai la ramele ochelarilor, şi să fie informaţi despre cele mai bune modalităţi de tratament existente”, a mai comentat oftalmologul. 

“Este uimitor progresul din domeniul opticii, diferenţa dintre ochelarii făcuţi acum 2 ani şi cei pe care îi port acum este foarte  mare”, explică Oana Pellea. Ochelarii ei de vedere au lentile 4D Technology. “Aceşti ochelari sunt mai fideli, oferă confort ochilor, nu îi obosesc. Iar eu stau mult sub lumina reflectoarelor…” continuă actriţa.

Dr. Teodorescu adaugă: “Este foarte important ca atunci când stăm mai mult de 7, 8 ore la computer să purtăm ochelari de protecţie cu lentile speciale, chiar dacă nu avem probleme cu vedere. De asemenea, la fiecare 50 de minute petrecute cu ochii în monitor, este obligatoriu să facem 10 minute pauză.”

Stilul de viaţă al Oanei Pellea

O întreb pe Oana Pellea dacă alege legume, fructe speciale care să-i protejeze ochii. Răspunde că îi plac legumele şi fructele în general, dar: “cel mai mult îmi place fructul pasiunii. L-aţi încercat? Însă cel care se găseşte în Europa, nu are legătură cu cel din Asia. Ce aromă, ce parfum are!”

Discuţia se mută câteva clipe spre subiectul “fumat”. Actriţa povesteşte că a reuşit să se lase de ţigări acum 7 ani şi că aceasta este una dintre marile victorii din viaţa ei:

“Am apelat la tratament medical pentru a mă lasă de fumat. A funcţionat. Trei luni a durat tratamentul.” Imediat după, a simţit rezultatele. Era des întrebată dacă şi-a făcut ceva la faţă. Pielea a redevenit luminoasă, radioasă. “În plus, am început să simt din nou gustul mâncării” râde Oana. Acum nu mai suportă mirosul ţigărilor… 

Întreb specialistul care sunt efectele ţigărilor asupra vederii. “Fumatul poate determina în timp conjunctivita cronică, scade secreţia lacrimală. În plus, pacienţii care au probleme cu glanda tiroidă trebuie să renunţe la fumat, pentru a nu risca şi probleme de vedere. 

Lentilele de contact, următorul subiect

Medicul oftalmolog recomandă să fie scoase în fiecare seară, deoarece este important ca ochiul să se oxigeneze. “Recomand tuturor un control oftalmologic anual sau un control de urgenţă atunci când apar primele semne ce indică probleme de vedere” sfătuieşte Oana Pellea.

O întreb unde o putem “vedea” în această perioadă. Amuzată, răspunde: “Dacă vă puneţi ochelarii mă puteţi vedea la Teatrul Foarte Mic şi la Teatru Bulandra”. Actriţa îşi termină paharul de apă plată cu lămâie priveşte spre noi şi spune: “Maturizându-ne, Dumnezeu are multă grijă de noi şi ne închide toate portiţele: nu mai auzim bine, nu mai vedem bine. Aşa să nu ne pară rău că plecăm de pe această lume”. Zâmbeşte.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
3 întrebări care îţi pot salva viaţa
3 întrebări care îţi pot salva viaţa
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”