3 întrebări care îţi pot salva viaţa

Cu toate că avem la îndemână instrumente eficiente de prevenire a cancerului de col şi de depistare în stadii timpurii, România rămâne în continuare una dintre ţările cu cea mai mare rată a mortalităţii în urma acestei maladii.
  • Publicat:
3 întrebări care îţi pot salva viaţa

Cu toate că avem la îndemână instrumente eficiente de prevenire a cancerului de col şi de depistare în stadii timpurii, România rămâne în continuare una dintre ţările cu cea mai mare rată a mortalităţii în urma acestei maladii.  

Ţara noastră ocupă un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin, ne arată statisticile efectuate la nivel UE. Acelaşi lucru se poate spune şi despre rata mortalităţii cauzată de cancerul de col uterin, România aflându-se între primele locuri şi la acest capitol. Motivul este uimitor. Se pare că multe românce nu ştiu prea multe despre testul Babeş-Papanicolau, prin urmare nu l-au făcut niciodată.

Există femei care, în ciuda faptului că şi-au început cu mult timp în urmă viaţa sexuală, nu au mers niciodată la un control ginecologic.  Statisticile mai arată şi că la nivel global, la fiecare 2 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, iar în România sunt diagnosticate zilnic un numar de circa 9 femei, dintre care 6 pierd lupta cu boala.  

Şansele de a fi diagnosticată la timp şi de a fi tratată cresc considerabil (cu circa 94 de procente) dacă femeile ar merge anual la un control ginecologic preventiv după debutul vieţii sexuale şi şi-ar face testul Babeş-Papanicolau. Totuşi, înainte ca maladia să avanseze, pot să apară câteva simptome care ar trebui să pună în gardă femeile.

Iată 3 întrebări la care ar trebui să răspundeţi sincer. Dacă răspunsul este DA la cel puţin una dintre ele, mergeţi de urgenţă la medic pentru a preveni la timp eventuale complicaţii!  

1. Aţi observat o creştere semnificativă în cantitate a fluxului menstrual?  

2. Aveţi sângerări în afara menstruaţiei, fie ele şi de tipul unor firişoare fine abia detectabile în secreţia viaginala?

3. Aveţi sângerare şi durere la contactul sexual?  

Dacă vă regăsiţi fie şi doar într-una dintre situaţiile de mai sus, prezentaţi-vă de urgenţă la medicul ginecolog. Aceste simptome nu ascund, în mod obligatoriu, un diagnostic malign, ci pot semnala orice altă afecţiune. Însă în anumite cazuri, pot salva vieţi! 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”