Nas înfundat: de ce apare această senzație și cum poate fi diminuată?

Senzația de nas înfundat este foarte des întâlnită.
  • Publicat:
Nas înfundat: de ce apare această senzație și cum poate fi diminuată?

Senzația de nas înfundat sau obstrucția nazală este una din cele mai frecvente acuze ale pacienților care se adresează pentru consultații în cabinetele de ORL. Este un simptom care poate să fie asociat cel mai frecvent afecțiunilor nasului sau ale nazofaringelui. Dr Ioan Bulescu, medic specialist ORL, doctor în științe medicale ne-a explicat de ce apare și ce e de făcut.

Ce se întâmplă doctore: Nasul înfundat – obstrucția nazală – poate să apară ca fenomen acut sau cronic. Când vorbim despre obstrucția acută?

Dr. Ioan Bulescu: Obstrucția nazală acută este întâlnită în cadrul afecțiunilor inflamatorii acute ale nasului, cum ar fi rinitele acute asociate virozelor respiratorii, rinosinuzitele acute sau rinitele alergice sezoniere. De cele mai multe ori, obstrucția nazală acută este însoțită și de alte simptome, ca secreții nazale, dureri de cap sau senzație de presiune la nivelul feței, strănut, modificări ale vocii. Tratamentul obstrucției nazale în aceste situații este de obicei simptomatic, utilizând soluții locale cu rol decongestionant, antialergice, antiinflamatoare, asociate, după caz antibioticului sistemic, atunci când este cazul. De obicei, odată cu finalizarea episodului acut inflamator, obstrucția nazală dispare progresiv, iar respirația revine la starea inițială, în termen de 14-21 de zile. Este de menționat aici faptul că utilizarea decongestionantelor nazale fără recomandare medicală, sau pentru o perioadă mai lungă decât a fost recomandat, poate avea efecte nefavorabile, ajungând chiar la dependență pe termen lung.

C.S.Î.D.: Când vorbim de obstrucția nazală cronică?

Dr. I.B.: Obstrucția nazală cronică este senzația de nas înfundat care persistă după un episod respirator acut, sau are caracter permanent. Este de cele mai multe ori asociată unor modificări anatomice ale nasului (deviații de sept nazal, modificări ale cartilajelor nazale), unor inflamații cronice (rinite, rinosinuzite cu sau fără polipi), sau chiar unor formațiuni tumorale ale nasului și sinusurilor paranazale. Din punct de vedere al topografiei, obstrucția nazală poate să afecteze ambele fose nazale sau doar una din acestea.

Poate cele mai frecvente cauze ale obstrucției nazale cronice sunt deviația de sept nazal și hipertrofia (creșterea în volum) cornetelor nazale inferioare. Septul nazal este o structură osoasă și cartilaginoasă care separă cele două fose nazale. Ideal, septul nazal ar trebui să fie situat central, astfel încât cele două fose nazale să fie egale. Atunci când septul nazal este deviat către una din fosele nazale și îngustează spațiul respirator, putem vorbi de o deviație de sept nazal. Deviațiile de sept nazal sunt foarte frecvente și apar, de obicei, în urma dezvoltării nasului. Cu toate acestea, doar o parte din deviațiile de sept nazal determină simptome care să impună tratament.

C.S.Î.D.: Care este tratamentul deviației de sept sau al cornetelor nazale?

Dr.I.B.: Tratamentul deviației de sept nazal este chirurgical, procedura de elecție fiind septoplastia. Această operație, care se poate efectua în anestezie generală, are rolul de a așeza septul nazal în poziție centrală, și de a îndepărta deviațiile foarte importante care nu pot fi corectate.

Cornetele nazale sunt structuri situate pe pereții laterali ai foselor nazale. Sunt formate dintr-o structură osoasă acoperită de mucoasă nazală. Rolul lor este de a crește suprafața de contact dintre aerul inspirat și mucoasa nazală, dar și de a direcționa fluxul de aer inspirat. De multe ori, cornetele nazale cresc în volum în urma inflamațiilor repetate sau cronice, din cauza unor factori externi (fumat, expunerea la noxe) sau în asociere cu deviațiile de sept nazal. Tratamentul hipertrofiei cornetelor nazale poate fi atât medicamentos, cât și chirurgical. Tratamentul medicamentos utilizează decongestionante nazale și preparate topice cu derivați de cortizon, cu rolul de a reduce inflamația și volumul cornetelor nazale. Dacă rezultatele tratamentelor medicamentoase nu sunt favorabile, atunci pot fi necesare proceduri chirurgicale. Chirurgia cornetelor nazale poate fi efectuată atât în condiții de cabinet, cât și în sala de operații. Sunt multiple tehnici chirurgicale care pot fi folosite, de la reducția cornetelor cu radiofrecvență, la rezecția submucoasă, sau chiar rezecția parțială a cornetelor nazale. Modern, se utilizează mai frecvent procedurile minim-invazive, cu radiofrecventă, sau coblație, acestea având avantajul de a putea fi efectuate în anestezie locală, fără să necesite spitalizare, tamponament sau tratament pe termen lung. În unele situații însă, sunt necesare proceduri mai ample, sângerânde.

Indiferent care este cauza, ar trebui să ne adresăm unui medic dacă avem obstrucție nazală care persistă după o răceală, dacă se agravează, dacă începe să pună probleme de respirație în timpul somnului, sau îngreunează activitățile cotidiene.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”