Infertilitatea secundară: ce este, cauze, diagnostic, tratament

Infertilitatea secundară sau incapacitatea de a mai face un copil după ce deja ai reușit să ai o sarcină este o problemă des întâlnită în cupluri.
  • Publicat:
Infertilitatea secundară: ce este, cauze, diagnostic, tratament
Foto: freepik

Să facem un exercițiu de imaginație: prima oară când ai rămas însărcinată lucrurile au fost simple. Tu și partenerul formați o familie fericită, aveți un copil sănătos, iar după un timp decideți să mai faceți un copil. Doar că de data aceasta lucrurile nu mai sunt la fel și îți este destul de greu să rămâi din nou însărcinat. Această situație este infertilitatea secundară sau incapacitatea de a mai face un copil după ce deja ai reușit să ai o sarcină.

Ce este infertilitatea secundară?

Infertilitatea secundară apare atunci când o femeie nu poate rămâne însărcinată după ce deja a avut o sarcină. Potrivit unei lucrări publicate în 2014 în Central European Journal of Urology, infertilitatea secundară afectează aproximativ 11% dintre cuplurile din Statele Unite. De exemplu, infertilitatea afectează 1 din 5 persoane (19%), scrie Centrul de Prevenție și Control al Bolilor.

Cum este diagnosticată?

Această problemă este diagnosticată în aceeași măsură în care infertilitatea este diagnosticată. Prima oară se efectuează o examinare fizică, iar pe baza istoricului medical, se apelează la diferite metode precum ultrasunete, pentru a determina dacă uterul și ovarele sunt normale, se face rezerva ovariană, se măsoară nivelul hormonal, inclusiv cel de progesteron pentru a determina dacă ovulezi, iar partenerului i se face o analiză de spermă.

Cauzele infertilității secundare

Cauzele sunt similare infertilității. De multe ori sunt greu de depistat, dar în marea majoritate este vorba de disfuncția ovariană, înaintarea în vârstă, problemele de la nivelul spermei, complicații de la o sarcină anterioară, medicația, fumatul etc.

Tratament

Tratamentul este similar celui pentru infertilitate primară. În funcție de cauzele din spatele infertilității, tratamentul poate varia. Se poate urma tratament medicamentos, uneori este necesară intervenția chirurgicală, iar alteori este necesară fertilizarea in vitro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân