Gripa poate fi asociată cu alte complicații?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Gripa poate fi asociată cu alte complicații?

Majoritatea oamenilor sănătoși se recuperează de la gripă fără probleme grave. De obicei, febra și durerile musculare durează doar 2 până la 4 zile cu medicamente cumpărate dintr-o farmacie online sau locală, dar tusea și oboseala pot dura cel puțin 1 până la 2 săptămâni.

La copiii mici, răceala și gripa poate provoca o tuse falsă (o infecție a gâtului și a corzilor vocale care provoacă răgușeală, tuse behăitoare și respirație puternică), pneumonie (o infecție a plămânilor) și bronșiolită (o infecție a căilor respiratorii mici care conduc la plămâni, care provoacă respirație șuierătoare și probleme de respirație).

Gripa poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca infecții bacteriene ale urechilor (otită), plămânilor (pneumonie) sau sinusurilor (sinuzită).

Gripa este mai gravă la copiii cu vârsta sub 2 ani și la cei cu anumite boli cronice, cum ar fi inima, plămânii sau probleme neurologice. În cazuri rare, gripa poate ajunge la creier sau inimă.

Ce poți face dacă are gripă copilul tău?

Instalează-ți copilul astfel încât să stea cât mai confortabil. Oferă-i multe lichide și mâncare pentru copii hrănitoare.

Dacă are febră, îmbracă-l cu haine ușoare și păstrează temperatura camerei în jur de 20°C.

Pentru a ameliora durerea, durerile sau febra peste 38,5° C, administrează medicamentele prescrise de medic. Ibuprofenul poate fi utilizat pentru copii cu vârsta peste 6 luni. Cu excepția cazului în care medicul tău îți spune altfel, administrează-i doza recomandată pe ambalaj la fiecare 4 ore până când temperatura bebelușului scade.

Nu administra medicamente pentru tuse și răceală fără prescripție medicală copiilor cu vârsta sub 6 ani, cu excepția cazului în care medicul tău spune acest lucru.

Gargară cu apă călduță ameliorează durerea în gât. Copiii cu vârsta de 3 ani sau peste care pot suge o bomboană tare fără a risca să se sufoce pot lua una fără zahăr sau pot lua o pastilă pentru gât care conține miere, ierburi sau pectină.

Copiii mici nu trebuie să ia pastile care conțin medicamente care amorțesc gâtul (diclonină, benzocaină, hexilresorcinol, mentol și fenol), deoarece îi pot împiedica să înghită corect.

Medicamente antivirale

În cazul în care copilul are boli pulmonare sau cardiace, o boală care slăbește sistemul imunitar sau o altă afecțiune cronică care necesită asistență medicală regulată și crezi că are gripă sau răceală, sună imediat medicul. El poate prescrie un antiviral.

Aceste medicamente pot fi prescrise și persoanelor sănătoase care au gripă severă. Pentru a fi eficiente, acestea trebuie administrate în termen de 48 de ore de la primele simptome ale bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân