Dr. Mihaela Andreescu, hematolog – ”Febra, sângerările din nas, ameţeala, saţietatea precoce pot fi semne ale leucemiei”

O parte din pacienţii cu leucemie acută prezintă de la debut coagulare intravasculară diseminată (CID), o gravă alterare a procesului de coagulare a sângelului.
  • Publicat:
Dr. Mihaela Andreescu, hematolog - ”Febra, sângerările din nas, ameţeala, saţietatea precoce pot fi semne ale leucemiei”
Dr. Mihaela Andreescu, hematolog - ”Febra, sângerările din nas, ameţeala, saţietatea precoce pot fi semne ale leucemiei”, foto arhivă

Leucemia nu este o boală pe care o poţi duce pe picioare de unul singur, pacienţii diagnosticaţi necesită începerea tratamentelor rapid. Însă nu totdeauna semnele şi simptomele sunt evidente. O hemoleucogramă efectuată întâmplător poate pune semne de întrebare şi asupra acestei afecţiuni grave. Am stat de vorbă cu dr. Mihaela Andreescu, medic hematolog la Spitalul Clinic Colentina despre semnele şi simptomele leucemiei.

CSÎD: Ce semne şi simptome ce ar putea trăda leucemia?
Dr. Mihaela Andreescu:
Pacienţii de regulă sunt simptomatici, dar pot fi la debut şi asimptomatici. Uneori investigaţiile încep de la o hemoleucogramă efectuată întâmplător sau pentru o altă afecţiune. Însă cel mai comun simptom este febra. De obicei, febra nu este însoţită de niciun alt simptom sau manifestare a vreunei infecţii. Simptomele se corelează de regulă cu scăderea în sângele periferic a elementelor circulante normale (a hemoglobinei, a neutrofilelor, a trombocitelor).  
CSÎD: O piele palidă ar putea duce cu gândul la acestă boală?
Dr. Mihaela Andreescu:
Paloarea tegumentară este datorată anemiei, un alt simptom al leucemiei.
În ceea ce priveşte anemia, aceasta determină apariţia stărilor de ameţeală, oboseală, palpitaţii, senzaţie de lipsă de aer (dispnee).

Sângerări frecvente din nas, dar şi tulburări vizuale şi auditive – simptome ale leucemiei

CSÎD: Ce alte semne ar mai fi?
Dr. Mihaela Andreescu:
Scăderea numărului de trombocite poate determina sângerări frecvente, din nas, din gingii, vânătăi la traumatisme minore, purpură. Numărul mare de leucocite, atunci când creşte mult numărul de blaşti circulanţi poate crea hipervâscozitate care se manifestă prin ameţeli, tulburări auditive şi vizuale, confuzie, letargie, mergând până la comă.

Ganglionii măriţi trebuie verificaţi de medic

CSÎD: Popular, bolnavii de leucemie sunt asociaţi şi cu ganglionii măriţi…
Dr. Mihaela Andreescu:
Unii pacienţi se pot prezenta cu adenopatii (creşteri ale dimensiunilor ganglionilor limfatici) sau în cazul LAL de celule T, se pot prezenta cu mase mediastinale (tumori cu localizare în mediastin, zona din torace situată între plămâni), ce provoacă probleme respiratorii.
CSÎD: Intră şi problemele de coagulare a sângelui în posibilele simptome?
Dr. Mihaela Andreescu:
O parte din pacienţii cu leucemie acută prezintă de la debut Coagulare Intravasculară Diseminată (CID), o gravă alterare a procesului de coagulare, asociată cu sângerări abundente şi greu de controlat. Sângerarea din CID este impresionantă şi foarte greu de controlat.
CSÎD: Am citit că inclusiv durerile de oase late ar putea trăda leucemia…
Dr. Mihaela Andreescu:
Infiltrarea măduvei spinării de către celulele leucemice poate determina dureri la nivelul oaselor late. Şi voi menţiona şi instalarea saţietăţii imediat cum ne aşezăm la masă.
CSÎD: Sună neaşteptat. Explicaţi-ne, vă rog!
Dr. Mihaela Andreescu:
Din cauza splenomegaliei (mărirea diametrului splinei) unii dintre pacienţi pot avea saţietate precoce, datorită raporturilor anatomice ale splinei cu stomacul.

Leucemia acută nu poate fi dusă pe picioare mult timp

CSÎD: Leucemia are o mulţime de semne şi simptome la care nici nu ne aşteptăm…
Dr. Mihaela Andreescu:
Deşi simptomatologia în leucemiile acute este relativ variată, aşa cum am văzut anterior, ceea ce este important de menţionat este că o leucemie acută “nu poate fi dusă pe picioare” foarte mult timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”