Dr. Iosif Niculescu: Vaccinuri permise și vaccinuri interzise în sarcină

Înainte de sarcină se pot face anumite vaccinuri, iar alte vaccinuri se pot face imediat după ce gravida a născut.
  • Publicat:
Dr. Iosif Niculescu: Vaccinuri permise și vaccinuri interzise în sarcină
dr Iosif Niculescu, foto arhivă

Este binecunoscut faptul că în sarcină numărul de medicamente permise este redus, iar acestea se iau doar la recomandarea medicului curant. Despre ce vaccinuri se pot face în perioada sarcinii și ce vaccinuri nu sunt permise la gravide vorbește reputatul medic ginecolog dr. Iosif Niculescu.

 

CSÎD: Ce este sarcina?

Dr. Iosif Niculescu: Graviditatea sau sarcina este starea în care se află femeia din momentul fertizilării ovulului până la naștere. În această perioadă femeia poartă în uter unul sau mai mulți descendenți, numiți și fetuși sau embrioni. Sarcina umană este cea mai studiată dintre toate sarcinile mamiferelor, iar ramura medicală care se ocupă de sarcină se numește Obstretică.

 Ce vaccinuri sunt recomandate și femeilor gravide sau celor care vor să devină mame în curând

CSÎD: Ce sunt vaccinurile?

 Dr. Iosif Niculescu: Vaccinurile sunt proceduri medicale dezvoltate cu peste un secol în urmă, care presupun injectarea unor substanțe ce reprezintă parți mai mult sau mai puțin importante din structura unui agent patogen, mimând o infecție cu agentul respectiv, fără ca organismul uman sa dezvolte boala. În felul acesta, sistemul imunitar va dezvolta anticorpi pe care îi poate folosi la un viitor contact cu acel agent patogen.

CSÎD: Ce vaccinurile recomandate înainte și după o sarcină?

Dr. Iosif Niculescu: Vaccinuri recomandate înainte de sarcină: Rubeola-rujeola-urlian (ROR) – contracepție minim 28 de zile (cel puțin un ciclu menstrual) după vaccinare, Hepatita B(VHB), Varicelo-zosterian, Tetanos, Gripal la începutul sezonului rece

CSÎD: Ce vaccinuri sunt recomandate pe perioada sarcinii?

Dr. Iosif Niculescu: Pe perioada sarcinii: Hepatita A, Heptatia B-cu excepția gravidelor care sunt diagnosticate cu infecție VHB sau care au anticorpi protectivi anti-HBs, Gripal inactivat, Tuse convulsivă (vaccin acelular) – dincolo de trim 1, Meningococic, Poliomielitic și Antrax doar dacă există risc major de contaminare.

CSÎD: Ce vaccinuri sunt recomandate după nașterea copilului?

Dr. Iosif Niculescu: Postpartum: Rubeola și Varicelo-zosterian doar dacă lauza este susceptibilă.

Unele vaccinuri sunt interzise în sarcină

CSÎD: Ce vaccinuri nu sunt pentru gravide?

Dr. Iosif Niculescu: Vaccinurile contraindicate în sarcina: ROR, Varicela/herpes zoster, HPV .

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân