Dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog: De ce apare incontinența urinară la femei

Incontinența urinară afectează mai ales femeile peste 50 de ani. Hormonii sexuali secretați de ovare, înainte de intrarea la menopauză, joacă un rol important, inclusiv în menținerea unui tonus muscular suficient la nivelul mușchilor din pelvis.
  • Publicat:
Dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog: De ce apare incontinența urinară la femei
Dr Iosif Niculescu, foto arhivă

Incontinența urinară la femei este definită ca fiind „pierderea involuntară de urină, cu sau fără senzație premergătoare, fenomen care contribuie semnificativ la alterarea calității vieții, explică dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog. Am aflat despre predispoziția la incontinența urinară și tipuri de incontinență urinară.

CSÎD: Cine este predispus la incontinență urinară?

Dr. Iosif Niculescu: Trebuie subliniat faptul că există o componentă genetică importantă, adică sunt femei care se nasc cu o „slăbiciune” a țesuturilor conjunctive de legătură (fibre de colagen).

Pe acest fond se pot suprapune multiplii factori favorizanți cum ar fi nașterile traumatice sau/și multiple, tusea cronică (cauzată de astm, bronșită), constipația cronică sau ridicarea unor greutăți mari în meserii care au această componentă, practic orice factor care crește presiunea intra-abdominală. De cele mai multe ori, acești factori acționează cumulativ.

Tipuri de incontinență urinară

CSÎD: Câte tipuri de incontinență urinară sunt? 

Dr. Iosif Niculescu: Sunt mai multe tipuri de incontinență urinară, dintre care două sunt foarte frecvent întâlnite în practică: incontinența urinară de efort (apare de exemplu la urcatul treptelor, efort fizic, tuse, dans, mers, ridicat în picioare) și IU prin mecanisme neurogene (vezică hiperactivă) care este cauzată de contracții incontrolabile ale mușchiului vezicii urinare, ce determină nevoia imperioasă de a urina, dar și pierderea de urină.

Incontinența urinară prin vezică hiperactivă are o cauză de cele mai multe ori infecțioasă, adică infecții cronice ale vezicii care pot duce în timp până la cistită interstițială (inflamația cronică a mușchiului vezicii). Dar, totodată, există și posibilitatea unor afecțiuni obscure la nivelul terminațiilor nervoase din grosimea peretelui vezical. Nu totdeauna găsim o cauză concretă.

Cele două forme principale pot coexista la aceeași persoană, adică incontinența de tip mixt cu predominanta uneia dintre ele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”