Diferența dintre tusea productivă și tusea seacă (P)

  • Publicat:
Diferența dintre tusea productivă și tusea seacă (P)

Problemele de sănătate nu evită pe nimeni. Fie copil sau adult, persoană în vârstă sau chiar bebeluș, din cauza a diverși factori pot apărea probleme de sănătate. Acestea sunt mai severe sau mai ușoare, dar cert este că sunt cauza unei stări mai puțin bune, atât fizice, cât și psihice.

Tusea poate fi una dintre aceste probleme care apare din diverse motive. Important este să știți să diferențiați tusea productivă de cea seacă. Motivele din cauza cărora tusea apare pot fi multe și este important de determinat ce fel de tuse ai, astfel încât să știi și ce sirop de tuse să alegi.

Poate fi destul de incomod să tușești întruna, în special noaptea. Acest lucru poate să influențeze negativ calitatea vieții pentru că odihna precară schimbă complet cursul unei zile și parcă totul devine mai extenuant și irascibilitatea crește.

Ce este, de fapt, tusea?

Tusea este un mod prin care organismul nostru se apără. Este modul prin care corpul vrea să scape de unele substanțe iritante, fără ca acestea să ajungă la plămâni. Tusea poate fi atât un reflex voluntar, cât și involuntar în unele cazuri.

Atunci când apare o afecțiune la nivelul aparatului respirator mucoasa de pe căile respiratorii nu mai poate ajuta atât de bine organismul, nu mai poate opri corpul să asimileze agenții patogeni. Astfel încearcă să îi elimine prin tuse.

Tusea poate fi de două feluri – seacă sau productivă – și o putem deosebi în funcție de productivitatea acesteia.

Cum identificăm tusea productivă

Tusea productivă este cea care vine la pachet cu expectorația. Apar deci și niște secreții patologice. Această secreție se numește spută ce poate fi de mai multe feluri, în funcție de culoare și densitate.

Printre cauzele care duc la apariția tusei productive se enumeră și afecțiunile pulmonare și infecțiile respiratorii. Acest tip de tuse poate fi însoțit și de dificultate cu privire la respirație și chiar apariția unui șuierat ușor în timpul inspirației sau expirației.

Cum se manifestă tusea seacă

Tusea seacă este cea care poate afecta orele de odihnă deoarece apare deseori și în timpul nopții. Spre deosebire de tusea productivă, aceasta este caracterizată de timbrul sec. Este deranjantă pentru că este scurtă, dar repetitivă și iritativă, deoarece gâtul este uscat.

Apare din diverse cauze și este foarte important de știut tabloul clinic pentru a determina cauza de la care a apărut. Dacă o tuse productivă indică faptul că există fluide la nivelul căilor respiratorii, în cazul tusei seci este fix opusul. Gâtul este mai mereu uscat și apare o stare de disconfort din cauza iritației, de la lipsa acestor lichide.

Indiferent de cauze și de tipul de tuse care apare, cu siguranță o astfel de stare de disconfort poate afecta negativ viața de zi cu zi. Calitatea vieții scade și poate activitățile care erau firești acum sunt prea obositoare de realizat. Când vine vorba despre sănătate lucrurile devin mai serioase și probabil oricine vrea să aibă o stare cât mai bună, pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”