Dacă te identifici cu aceste simptome, suferi de ceea ce se numește fobie socială

  • Publicat:
Dacă te identifici cu aceste simptome, suferi de ceea ce se numește fobie socială
Sursa foto: shutterstock

Anxietatea socială este o tulburare frecvent întâlnită în ziua de azi, îndeosebi la tineri. Și este asociată cu un număr de simptome specifice care, adunate, îți pot oferi o perspectivă clară despre ceea ce simți. 

Dacă aceste simptome îți sunt cunoscute, înseamnă că te confrunți cu anxietatea socială

Îți faci constant griji în privința aspectului tău fizic

„Oare sunt suficient de frumoasă? Oare cum îmi stă cămașă asta? Oare îmi vor observă defectele?” Sunt doar puține dintre întrebările pe care ți le pui în mod frecvent atunci când stima ta de sine este una scăzută. Și te confrunți cu anxietatea socială sau cu temerea că cei din jur nu te plac. În realitate, tu nu te placi. Și transmiți asta prin toți porii.

Vezi mai mereu partea goală a paharului

Pornești mereu la drum cu retincență, suspiciuni și ai cele mai scăzute așteptări. Te aștepți la ce e mai rău și faci tot soiul de scenarii care mai de care mai sumbru. Ești negativistă și nimic nu te scoate din această stare.

Te judeci aspru

Te analizezi în permanență, nu ești deloc blânda cu tine și îți reliefezi defectele atât de tare încât nu mai vezi nimic bun la tine.

Citește și: Anxietatea socială e diferită de timiditate. Ce simptome are o persoană anxioasă și ce strategii ajută la ameliorarea acestora

Transpiri, ai un nod în gât sau îți tremură vocea cu fiecare interacțiune

Toate aceste trei reacții corporale vin la pachet cu fobia socială. Dacă și tu întâmpini aceste situații neplăcute, ia în calcul câteva exerciții de respirație în 4 pași. Sau, dacă simți nevoia, fă câteva ședințe de terapie. Lucrează la tine. În caz contrar, le vei avea întreaga viață.

Consumi alcool sau fumezi pentru a-ți stăpâni emoțiile

Anxietatea socială te poate determina să apelezi la alcool sau la fumat excesiv pentru a-ți masca emoțiile. Dacă și ție ți se întâmplă să fumezi o țigară înainte de a intra la un interviu sau să bei ceva înainte de a ieși la o primă întâlnire, pentru a te îmbărbăta, s-ar prea putea să te confrunți cu fobia socială.

Ți se întâmplă des să anulezi planuri

Situațiile ce presupun interacțiuni fizice cu ceilalți te copleșesc, atfel că ajungi să anulezi planuri reale precum întâlniri sau evenimente importante? Înseamnă că te confrunți cu anxietatea socială. Și doar o serie de ședințe de terapie te pot salva.

Ești introvertită și rar deschizi gura într-un grup

Atunci când te afli în mijlocul unei discuții de grup și ai ceva de spus, ești retrasă și îți vine peste mâna să deschizi gura, să preiei inițiativa și să vorbești din teama de a nu spune ceva greșit. Te simți măruntă și insignifiantă și crezi că nimic din ce ai spune nu are cum să capete sens, să fie interesant sau suficient de relevant.

Surse: HealthLine, Mayo Clinic, Cleveland Clinic, NHS

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”