Cum să reduci burnout-ul de sărbători

  • Publicat:
Cum să reduci burnout-ul de sărbători
Sursa foto: shutterstock

Burnout-ul de sărbători apare atunci când vrei să le faci pe toate atunci! Fie că vorbim de sarcinile de final de an de la serviciu, de goana după cadouri, de aglomerația din oraș sau din magazine – toate acestea își pun amprenta asupra stării tale de spirit.

Ce se întâmplă în corp când apare burnout-ul de Sărbători

Când apare epuizarea, chiar și cele mai simple sarcini pot părea dificile. Te poți simți copleșită, spășită sau demotivată.

Pe măsură ce sistemul tău nervos se activează, acest lucru declanșează o reacție chimică în creier, inclusiv eliberarea de hormoni care „te pregătesc să fugi spre siguranță sau să faci față amenințării din fața ta”.

Printre cele mai des întâlnite simptome ce descriu un burnout, se numără și:

  • respirația sacadată
  • creșterea ritmului cardiac
  • tensiunea musculară
  • transpirația palmelor

Mai mult, pregătirea temeinică pentru sărbători poate duce și la epuizare emoțională. S-ar putea să te resimți, să fii obosită sau să devii irascibila.

Cum previi și reduci burnout-ul de sărbători

Înainte de toate, nu te SUPRASOLICITA. Ia-ți timp să te reîncarci de câte ori va fi nevoie. Fii blândă cu tine și nu te compara cu ceilalți.

„Prioritizarea conexiunii și a relațiilor, mai degrabă decât a decorațiunilor și a lucrurilor, poate fi utilă pentru a-ți menține concentrarea asupra a ceea ce contează cel mai mult în timpul sărbătorilor”, explică psihoterapeutul Michelle Felder.

Specialiștii spun că cel mai bun mod de a reduce burnout-ul de sărbători este să ieși din STAREA DE PILOT AUTOMAT.

NU trebuie să bifezi tot ce ai pe listă.

NU trebuie să îi mulțumești pe toți.

NU trebuie nimic, de fapt.

Respiră adânc și gândește-te la ce îți bucură cu adevărat sufletul în această perioadă magică și FĂ acele lucruri.

Transformă sărbătorile dintr-0 listă de sarcini într-o listă de împliniri emoționale. Doar astfel vei evita epuizarea de orice fel și te vei putea bucura cu adevărat de magia sărbătorilor.

Citește și: Depresia de sărbători: de ce apare, cum se manifestă și ce poți face pentru a o învinge

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân