Chistul Bartholin: simptome, diagnostic, tratament

Chistul Bartholin poate apărea din cauza bacteriei E.coli care poate cauza infecții cu transmitere sexuală precum gonoree și clamydia.
  • Publicat:
Chistul Bartholin: simptome, diagnostic, tratament
Foto: shutterstock

Chistul Bartholin, cunoscut și sub numele de chistul glandelor Bartholin sau abcesul Bartholin, este un sac de mici dimensiuni, plin de lichid, care apare de-o parte și de alta a deschizăturii vaginului. Atunci când una dintre glande se confruntă cu acest tip de sac pot apărea infecții. Acest fluid nu apare peste noapte, ci se poate strânge în decursul mai multor ani sau chiar în câteva zile. Potrivit Clinicii Mayo, experții sunt de părere că infecția poate apărea din cauza bacteriei E.coli care poate cauza infecții cu transmitere sexuală precum gonoree și clamydia.

Chistul Bartholin: simptome

Fiind de mici dimensiuni este greu de depistat, dar odată ce se inflamează, poate fi observat la deschizătura vaginală, în general pe o singură parte. Printre simptomele intense se numără:

  • inflamații și roșeață
  • durere în timpul mersului sau când te așezi
  • febră
  • durere în timpul actului sexual
  • schimbări ale secreției vaginale sau presiune la nivelul vaginului

Diagnostic și tratament

Un medic poate confirma dacă ai sau nu chist Bartholin în urma unei examinări a pelvisului. Potrivit Clinicii Mayo, dacă ai peste 40 de ani, medicul poate sugera o biopsie. Deși sunt rare, aceste inflamații pot fi un semn al cancerului.

Un chist de accest gen, de mici dimensiuni, nu necesită tratament, dar dacă acesta se extinde sau se infectează, există câteva metode, iar drenajul chirurgical este una dintre ele sau marsupilarizarea, ambele proceduri sub anestezie generală. După ce chistul a fost eliminat, medicul va insera un cateter de mici dimensiuni astfel încât drenajul să continue și în timp ce incizia se vindecă.

Dacă este vorba de un chist neinfectat, în timpul băilor fierbinți, orificiul se va dilata și se va elimina conținutul cu ușurință.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân