Cele mai frecvente intervenții ortopedice, cu rată de recuperare de peste 95%

16.06.2021
Cele mai frecvente intervenții ortopedice, cu rată de recuperare de peste 95%
Sursa foto: Shutterstock

În ultimul an a crescut cu 20% numărul pacienților care au apelat la intervenții ortopedice chirurgicale, datorită informării și a conștientizării necesității de a acționa cât mai repede asupra problemelor ortopedice pentru o revenire cât mai probabilă la o viață activă și lipsită de dureri.

Rupturile de ligamente încrucișate, instabilitățile de rotulă, rupturile de coafă rotatorie la nivelul umărului, osteotomiile, reconstrucțiile de cartilaj și rupturile de menisc au fost cele mai accesate intervenții ortopedice chirurgicale în ultimele 12 luni, cu o rată de peste 95% de recuperare.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, detaliază care sunt aceste afecțiuni și intervenții ortopedice accesate de pacienți.

6 intervenții ortopedice cu rată mare de recuperare

Rupturile de ligamente încrucișate

Afecțiunile care au dus la cele mai frecvente intervenții chirurgicale din domeniul ortopedic în ultimele luni, rupturile de ligamente încrucișate apar de obicei printr-un mecanism de torsiune la nivelul genunchiului sau prin hiperextensie și se pot produce în timpul practicării unui sport, al unor sărituri peste obstacole sau al coborârii scărilor cu neatenție.

Operația de ruptură de ligamente se face artroscopic, cu ajutorul camerei de luat vederi introduse în genunchi, iar ligamentul încrucișat anterior rupt se înlocuiește cu un grefon care, de obicei, se preia de la pacient sau este unul artificial. De cele mai multe ori, în urma acestei intervenții chirurgicale, pacienții se reîntorc în siguranță la sport într-un interval de 5-6 luni, însă asta depinde de felul în care își fac recuperarea, explică dr. Ion Bogdan Codorean, care avertizează și că amânarea operației de ruptură de ligament încrucișat poate genera instabilitate, apoi ruptură de menisc și de cartilaj care poate duce la artroză.

Instabilitățile de rotulă

Aceste afecțiuni apar mai ales la femei, din cauza unor factori favorizanți sau predispozanți cu care se nasc pacienții. Cei mai mulți dintre cei care se prezintă în cabinetul medicului ortoped cu instabilitate de rotulă au vârste între 13 și 25 de ani, dar sunt și pacienți care vin cu această afecțiune după 60 de ani, când au deja artroză.

Intervenția chirurgicală pentru instabilitatea de rotulă este una de migală, pentru că trebuie corectați toți factorii care o favorizează, declară dr. Ion Bogdan Codorean.

Rupturile de coafă rotatorie la nivelul umărului

Aflate și ele în topul afecțiunilor care duc la intervenții ortopedice chirurgicale, rupturile de coafă rotatorie la nivelul umărului pot apărea, în cazul tinerilor, în urma unui traumatism, dar cel mai frecvent, la pacienții după 45 de ani și sunt leziuni degenerative, produse de probleme de biomecanică.

Factorii favorizanți pentru această patologie apar la persoanele care practică meserii sau sporturi la care folosesc brațul peste nivelul umărului, cum sunt jucătorii de tenis.

Ruptura de coafă rotatorie dă dureri foarte mari, nocturne, cei afectați ajung să nu doarmă noaptea din cauza lor și de aceea rata de amânare a unei astfel de intervenții este mai mica decât în cazul altor afecțiuni. Operația este una frecventă, se realizează artroscopic, la nivelul umărului, iar tendoanele rupte ale coafei rotatorilor se refixează pe os, explică medicul chirurg ortoped care subliniază și că intervenția chirurgicală în cazul acestei afecțiuni elimină total durerile.

Osteotomiile

Operațiile de îndreptare a membrului inferior sau pelvin se realizează la pacienții care au avut fracturi vicios consolidate, care au Genu Varum (picioare crăcănate) sau Genu Valgum (genunchi in X). De cele mai multe ori, aceste afecțiuni sunt dobândite posttraumatic sau degenerativ și au și o componentă estetică puternică ce-l determină pe pacient să recurgă la intervenție.

Prin această operație, îndreptăm membrul respectiv și facem ca forțele la nivelul genunchiului să transmită corect, explică dr. Ion Bogdan Codorean, care susține necesitatea realizării la nevoie a unei astfel de intervenții nu neapărat din cauze estetice, cât pentru sănătatea articulațiilor pe termen lung.

Reconstrucțiile de cartilaj

Condropatia sau reconstrucțiile de cartilaj se realizează prin mai multe tehnici, în funcție de recomandarea medicală, de la foraje în os până la implant de cartilaj artificial pe baza de colagen sau cultură de celule.

Cartilajul este cel mai important pentru mișcare, iar leziunile lui apar post traumatic, degenerativ, la pacienți cu devieri de ax, cu instabilități, în lipsa ligamentului încrucișat anterior sau la pacienți cărora le-a fost scos meniscul. În urma intervenției chirurgicale dispare durerea și se poate opri evoluția înspre artroză, explică medicul.

Ruptura de menisc

Aceasta este cea mai frecventă leziune la nivelul genunchiului care necesită operație și se produce pe fond traumatic cel mai des la pacienții în vârstă, pe fond degenerativ.

Meniscurile sunt structuri fibro-cartilaginoase din interiorul genunchiului care protejează cartilajul articular, conferă stabilitate genunchiului si fac să se potrivească forma oaselor unul pe celălalt. Datorită rolului lui extrem de important, obiectivul nostru este să tratăm meniscul, să îl coasem, să încercăm să-l salvăm și când nu putem, să scoatem doar partea ruptă din el, cât mai puțin. Scoaterea unei bucăți de menisc duce oricum la creșterea presiunii pe cartilaj în zona respectivă, la lezarea lui și, în final, la artroză. Dar acesta este un fenomen care se întâmplă în ani sau zeci de ani, explică dr. Ion Bogdan Codorean, care garantează că în urma unei astfel de intervenții ortopedice chirurgicale la genunchi dispare complet durerea.

Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul