Cele mai bune și cele mai nocive alimente pentru rinichii tăi

  • Publicat:
Cele mai bune și cele mai nocive alimente pentru rinichii tăi
Sursa foto: shutterstock

Rolul rinichilor este acela de a elimina deșeurile din organism, de a menține echilibrul electrolitic și de a regla tensiunea arterială. Acestea sunt motivele pentru care rinichii sunt considerați organe foarte importante în organism. 

Multe probleme renale rezultă din hipertensiune arterială și diabet, de aceea adoptarea unei diete echilibrate poate preveni dezvoltarea bolilor renale. Iată, așadar, ce ar fi bine să mănânci pentru a-ți păstra rinichii sănătoși, dar și ce ar fi de preferat să eviți!

Alimente bune pentru rinichii tăi

Legumele cu frunze verzi de culoare închisă

Legumele precum spanacul, varza kale sau sfecla elvețiană (mangold) sunt surse bune de antioxidanți, de vitamine precum C, E sau K, dar și de minerale (calciu, magneziu, potasiu și fier), ceea ce le face excelente pentru prevenția bolilor de rinichi.

Semințele de in

Nivelurile ridicate de zaharuri din sânge pot provoca leziuni renale. Fibrele din semințele de in sprijină menținerea stabilității zahărului din sânge, ceea ce este imperios pentru sănătatea rinichilor.

Peștele slab

Acizii grași de tip Omega3 prezenți în pește precum somonul sau tonul, au proprietăți antiinflamatorii și pot reduce simțitor riscul de boli renale cronice.

Ouăle

O sursă excelență de proteine, ouăle furnizează organismului aminoacizi esențiali, sprijinind astfel sănătatea musculară și a țesuturilor renale.

Usturoiul

Agent puternic antiinflamator, usturoiul și-a demonstrat eficacitatea în reducerea tensiunii arteriale, acest lucru fiind benefic pentru funcția renală.

Mai mult, usturoiul ajută la contracararea daunelor oxidative care pot fi cauzate de bolile renale.

Cele mai nocive alimente pentru rinichii tăi

Sucurile acidulate

Sucurile dulci și carbogazoase sunt bogate în fosfor artificial. De regulă, rinichii perfect sănătoși pot filtra cu ușurință excesul de fosfor din corp, însă în cazul în care apar anumite probleme la rinichi, aceste sucuri nu vor face decât să îngreuneze funcțiile rinichilor.

Mâncărurile procesate/cele de tip fast-food

Semipreparatele (mezelurile, produsele congelate, etc) care necesită doar încălzire pentru a fi consumate au, de cele mai multe ori, un nivel ridicat de zahăr sau sare.

Consumul excesiv de sare poate duce la boli precum hipertensiunea arterială, timp în care cel de zahăr poate duce la diabet sau obezitate – toate acest boli grave sunt factori majori de risc pentru rinichi.

Carnea roșie în exces

Consumul de carne roșie în exces (îndeosebi carne roșie procesată) poate crește semnificativ acidul uric din sânge, ceea ce poate duce la formarea de pietre la rinichi.

În general, proteinele animale produc în nivel ridicat de acid în sânge, cu atât mai mult carnea roșie.

Citește și: Cel mai NOCIV aliment pentru rinichi, în opinia medicului nefrolog

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân