Cea mai bună îngrijire pentru copiii prematuri: INTERVIU

Un interviu onest despre implementarea în maternităţile din România a unui proiect îndrăzneţ care încurajează prezenţa părinţilor lângă copiii prematuri, în terapie.
Cea mai bună îngrijire pentru copiii prematuri: INTERVIU

Acum 9 ani, timp de aproape 2 luni şi jumătate, am stat într-o cameră în apropierea secţiei de terapie intensivă unde se zbătea între viaţă şi moarte puiul meu născut prematur la 27 de săptămâni. Şi aveam dreptul să îl văd 10 minute de cinci ori pe zi. Copilul meu este astăzi un copil vesel şi se bucură de viaţă datorită profesionalismului şi dedicaţiei tuturor cadrelor medicale din acea secţie de neonatologie, fapt pentru care le sunt recunoscătoare. Însă, m-am gândit de nenumărate ori, că da, s-a făcut tot ce era posibil pentru ca el să supravieţuiască. Dar, poate, s-ar fi putut face mai mult pentru dezvoltarea lui neurologică ulterioară. Mihai s-a luptat ani de zile cu o agitaţie caracteristică prematurilor, un fel de ADHD. Poate dacă i-aş fi fost mai mult alături, poate dacă nu erau atâtea zgomote cauzate de tot felul de aparate din terapie, poate dacă intensitatea luminii ar fi fost mai redusă, creierul lui nu ar fi fost supus tuturor acestor stimuli ce l-au stresat, iar acest tip de afectare neurologică poate nu ar fi existat…

M-au măcinat mulţi ani gândurile astea. Nici nu ştiam dacă ceea ce gândeam atunci ar putea avea vreo logică, până în primavara acestui an, când Asociaţia Unu şi Unu, prima asociaţie ce luptă pentru drepturile copiilor prematuri, a început un proiect îndrăzneţ. Să transforme neonatologiile din România (au debutat cu maternitatea Polizu din Bucureşti şi Dominic Stanca din Cluj) în centre Family Centred Care, adică în locuri în care părinţii nu sunt doar vizitatori, ci direct implicaţi în îngrijirea bebeluşilor îndelung spitalizaţi. Şi nu doar atât. Au organizat cursuri pentru cadrele medicale cu specialişti din UK care, pe lângă beneficiile prezenţei părinţilor în secţiile de terapie, au împărtăşit informaţii extrem de preţioase pentru dezvoltarea neurologică. La aceste cursuri am aflat şi eu că prezenţa părinţilor lângă copil, nivelul sunetului şi intensitatea luminii, alături de alte mici detalii, pot inflenţa major dezvoltarea neurologică ulterioară a micilor luptători.

Şi, pentru a înţelege mai bine ce înseamnă acest proiect de pionierat şi cum ar putea schimba vieţile multor copii şi părinţi, am vorbit cu Corina Croitoru, cea care se luptă de 5 ani pentru drepturile copiilor prematuri. Tocmai pentru că în ultimii 25 de ani au fost salvaţi din ce în ce mai mulţi copii prematuri ( înainte de 1990 un copil mai mic de 1 kilogram era sortit pieirii), a crescut numărul copiilor afectaţi neurologic din cauza prematurităţii. Ceea ce vrea să schimbe Corina Croitoru este ca numărul celor care rămân cu dizabilităţi în urma prematurităţii să fie din ce în ce mai mic. Un interviu amplu, onest, cu multe informaţii ce pot schimba vieţi.

Implicarea părinţilor în îngrijrea bebeluşilor în terapie

Ce Se întâmplă Doctore: Când au apărut primele studii care au demonstrat importanţa implicării părinţilor în procesul de îngrijire a copiilor născuţi prematur?
Corina Croitoru:
În anii ‘80 a fost concepută metoda N.I.D.C.A.P. (Newborn, Individualised, Developmental, Care and Assesment Program), dezvoltată de Heidelise Als în Boston, o metodă în care a fost pentru prima dată pus accentul pe îmbunătăţirea dezvoltării creierului nou-născutului îndelung spitalizat, pe crearea unui mediu protectiv în terapie intensivă care să împiedice întârzierile în dezvoltare ale copilului. Se dorea recrearea, pe cât posibil, a mediului intrauterin şi implicarea familiei în îngrijirea copilului în terapie, dar şi crearea unui ataşament sănătos între bebeluş şi părinţii săi şi creşterea competenţelor parentale şi ale copilului.

C.S.Î.D.: Ce spun cercetătorii despre beneficiile prezenţei părinţilor alături de copiii lor?
C.C.:
Studiile arată că există numeroase beneficii ale implementării principiilor Family Centred Care, atât pentru copii, pentru părinţi, dar şi pentru cadrele medicale. Printre beneficiile pentru nou-născuti amintim: stabilitatea fiziologică, îmbunătăţirea managementului durerii, alimentaţie precoce (stimularea creşterii şi creşterea şansei de a fi alăptat la sân), somn protejat, integrare senzorială, dezvoltare motorie normală, ataşament sănătos, rezultate mai bune cognitive şi comportamentale, scurtarea internării. Avantajele pentru părinţi sunt: creşterea gradului de asumare a responsabilităţii parentale, încredere şi competenţe crescute, ataşament sănătos, se reduce riscul de depresie post-partum. Pentru cadrele medicale creşte satisfacţia la locul de muncă, se îmbunătăţeşte relaţia cu parinţii (apar încrederea şi respectul reciproc), sunt mai puţine reclamaţii, se formează o reputaţie mai bună a secţiei, părinţii anunţă schimbarea stării bebeluşului (fiind astfel o “alarmă“ suplimentară), iar cadrele medicale sunt eliberate de munca îngijirii primare (putându-se concetra pe munca esenţială). Un beneficiu foarte mare, pentru toate părţile implicate este că scade incidenţa infecţiilor, contrar aşteptărilor cadrelor medicale de la noi.
Un citat care m-a impresionat foarte mult este acesta: “O mamă care citeşte gândurile copilului său, bogată sau săracă, este cheia progresului nou-născutului” (Elizabeth Meins 2005). Cum oare să înveţi să îţi citeşti copilul, dacă ai acces de 3 ori în terapie, câte 15 minute/vizită?

C.S.Î.D.: Ce înseamnă, de fapt, Family Centered Care?
C.C.: Family Centred Care înseamnă un mod de îngrijire a bebeluşului îndelung spitalizat la naştere, în terapie intensivă neonatală, care respectă dreptul copilului de a nu fi separat de părinţii lui, conform Convenţiei Naţiunilor Unite, Drepturile copilului, din 1989. Acest mod de îngrijire are ca sop primordial dezvoltarea psiho-neuro-motorie sănătoasă a copilului, pe termen lung, pentru o calitate crescută a vieţii acestuia. Se pune accent pe reducerea zgomotului şi a luminii, pe poziţionarea corectă în incubator, pe evitarea manevrării bruşte, pe măsurile care să asigure managementul dureriii, pentru că toţi aceşti factori pot afecta dezvoltarea creierului copilului. Părinţii sunt încurajaţi să petreacă alături de bebeluş cât mai mult timp, şi sunt învăţaţi cum să îl îngrijească în funcţie de starea de sănătate a acestuia, intrându-şi mai repede în rolul de părinte.

C.S.Î.D.: Ce ţări au implementat conceptul în maternităţi şi care au fost rezultatele?
C.C.:
Principiile Family Centred Care sunt implementate în majoritatea ţărilor civilizate, existând mai multe şcoli care oferă programe de training. Noi am ales Programul F.I.N.E., din UK, dezvoltat de Inga Warren, terapeut ocupaţional cu o bogată experienţa clinică şi instructor N.I.D.C.A.P.. Programul F.I.N.E., ne-a fost recomandat de E.F.C.N.I. (Reţeaua pan-europeană a Asociaţiilor de părinţi cu prematuri) şi este implementat în peste 20 de ţări la nivel mondial, în 7 limbi diferite, având 9 centre licenţiate în implementarea principiilor Family Centered Care. Deşi include multe dintre principiile NIDCAP, programul F.I.N.E. nu trainuieşte specialişti în această metodă, ci este o modalitate educaţională, foarte practică, pentru toţi ce lucrează în domeniul neonatologiei care promovează îngrijirea de înaltă calitate, bazată pe dovezi, centrată pe familie şi copil. Metoda F.I.N.E. este un program eclectic,aprobat de NIDCAP Federation şi dezvoltat pe trei principii: 1. Îngrijirea blândă este bună pentru creier, 2. Implicarea părinţilor este bună pentru dezvoltarea relaţiei lor, 3. Fiecare copil este un individ cu puterea de a comunica.

 

Pagina 1 din 2