Ce trebuie să faci dacă răceala ta durează mai mult de 2 săptămâni

Ar trebui să fii îngrijorat dacă răceala durează mai mult de 2 săptămâni? Orice ai fi făcut, simptomele persistă? Ce trebuie să știi, și mai ales când trebuie să mergi la medic?
  • Publicat:
Ce trebuie să faci dacă răceala ta durează mai mult de 2 săptămâni
Envato

Ar trebui să fii îngrijorat dacă răceala durează mai mult de 2 săptămâni? Orice ai fi făcut, simptomele persistă? Ce trebuie să știi și mai ales când trebuie să mergi la medic?

Chiar și răcelile cele mai comune pot fi destul de inconfortabile și, cel mai probabil, dacă te confrunți cu simptome precum dureri în gât, nas înfundat, dureri de cap – odată instalate parcă vor continua pentru totdeauna.

În plus, din ce în ce mai mulți oameni se îmbolnăvesc de afecțiuni respiratorii non-Covid care uneori se prelungesc săptămâni la rând.

Răcelile durează de obicei de la trei până la zece zile, dar în unele cazuri, este posibil să aveți simptome pentru chiar trei sau patru săptămâni, a declarat doctor R. Peter Manes, medic otorinolaringolog la Yale Medicine.

Deși în mod normal o răceală nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni, există câteva aspecte de care trebui să fii conștient și să ții cont pentru a te asigura că simptomele prelungite nu sunt, de fapt, semnele unor afecțiuni ceva mai grave.

Iată ce trebuie să știi și să faci dacă răceala ta pur și simplu nu dispare.

Testează-te de Covid

Covid-19, gripa și virusul sincițial respirator se răspândesc toate în moduri extrem de similare, și au simptome care se suprapun cu cele ale unei răceli obișnuite, potrivit doctorului John Swartzberg, profesor clinic emerit la Universitatea din California.

Pentru a nu confunda o răceală comună cu alte afecțiuni precum Covid, fă-ți un test fie acasă, dintre cele rapide, fie mergi la medicul tău de familie și roagă-l să îți facă el testul de diagnosticare.

Fii atent la unele simptome ceva mai speciale

După ce ai exclus alte posibile infecții, dar simptomele tale se înrăutățesc progresiv, e foarte posibil ca ele să nu aibă legătură cu răceala propriu-zisă.

De exemplu, simptome precum îngreunarea prelungită a respirației, respirația șuierătoare sau durerea în piept ar putea fi semne ale unei crize de astm, pneumonie sau, în cazul prezenței durerii în piept, chiar ale unui atac de cord.

În cazul prezenței oricărui dintre aceste simptome, solicită imediat ajutorul unui medic.

Răceala comună este cauzată de virusuri, însă mai există și posibilitate să dobândești, în urma infecției virale, o infecție bacteriană – cum ar fi pneumonia sau sinuzita –, mai ales pentru că organismul este slăbit din cauza răcelii, spune doctor Marwan Azar, medic de boli infecțioase de la Yale Medicine.

Când ești imunodeprimat, după ce treci printr-o răceală, devii automat susceptibil la infecții bacteriene secundare. Dacă experimentezi și simptome precum flegmă consistentă, dureri faciale semnificative sau diverse umflături, cel mai bine ar fi să consulți un medic.

Poate nu ți-ai oferit suficient timp să te refaci

Orice simptom ai avea, dacă nu îi oferi timp de calitate ca să dispară, el tinde să rămână cumva suspendat.

De exemplu, dacă, deși experimentezi simptomele răcelii, continui să mergi la birou și să lucrezi intens sau ore suplimentare, dacă depui în continuare efort pentru treburile casnice, îți continui același program intens de antrenament fizic și nu ratezi ieșirile sociale, corpul tău s-ar putea să nu fie capabil să se autoregleze.

Ești răcit? Dormi cât mai mult și asigură-te că ai un somn de calitate, hidratează-te și ia-ți mai multe pauze de odihnă decât de obicei, taie responsabilități de pe lista cu To Do, ia o mică pauză de la exercițiile fizice.

Mergi la doctor cât mai repede

Dacă îi acorzi răcelii tale tot respectul cuvenit, respecți recomandările pe care tocmai le-am menționat și, totuși, simptomele tale continuă să fie prezente, fără îmbunătățiri timp de 3 săptămâni, mergi cât mai repede la medic.

Netratate, simptomele precum respirație dificilă, febră, durere severă la nivelul gâtului, tuse ce provoacă mucus… pot provoca complicații sau chiar infecții suplimentare.

Citește și: Afecțiunea gravă care se manifestă ca o răceală. Cum o recunoști și cum se tratează?

Sursă: huffpost.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân