Ce sunt halucinațiile și din ce cauză pot apărea?

Halucinațiile sunt percepții false ale experiențelor senzoriale. Descoperă mai multe despre această afecțiune medicală și cauzele pentru care halucinațiile pot apărea!
  • Publicat:
Ce sunt halucinațiile și din ce cauză pot apărea?
Ce sunt halucinațiile și din ce cauză pot apărea? Sursa foto: Shutterstock

În următoarele rânduri, vei descoperi care sunt cele 5 tipuri de halucinații, din ce cauză apar acestea și care sunt posibilele tratamente disponibile pentru cei care suferă de astfel de manifestări.

Halucinațiile pot fi manifestări destul de îngrijorătoare, așa că este recomandat să ceri întotdeauna sfatul medicului sau al unui specialist cu orice întrebări te frământă în legătură cu această afecțiune medicală.

Ce sunt halucinațiile?

Halucinațiile sunt orice experiență senzorială care pare reală, dar de fapt există doar în mintea ta. Sunt cauzate de o serie de boli și pot afecta oricare dintre cele cinci simțuri.

Tipuri de halucinații

Halucinațiile pot fi de cinci tipuri: auditive, vizuale, olfactive, gustative și tactile.

1. Halucinații auditive

A auzi lucruri care de fapt nu există este cea mai comună formă de halucinații. Persoanele care suferă de această formă de halucinație pot auzi voci în capul lor. Aceste voci pot fi inofensive sau pot fi de natură negativă. În unele cazuri, vocile pot chiar obliga individul să recurgă la diferite acțiuni (halucinații de comandă), iar aceste comenzi pot varia în gravitate de la inofensive la riscante pentru viața individului.

2. Halucinații vizuale

A doua cea mai comună formă de halucinații și, în multe cazuri, cea mai alarmantă, este să vezi lucruri care de fapt nu există. Halucinațiile vizuale variază de la a vedea lumini intermitente la umbre până la obiecte complet deformate și chiar oameni.

3. Halucinații olfactive

Ai mirosit vreodată ceva pe care nimeni altcineva nu îl poate mirosi? Dacă da, aceasta ar putea fi o halucinație olfactivă, cunoscută și sub numele de phantosmia. Mirosurile pot fi urâte sau plăcute, temporare sau permanente și prezente în una sau ambele nări. Această formă de halucinație poate fi o îngrijorare dacă, să zicem, individul crede că miroase a fum sau foc și începe să intre în panică.

4. Halucinații gustative

O halucinație gustativă apare atunci când experimentezi senzația unui anumit gust fără a fi ingerat nimic. Această formă de halucinație implică adesea un gust metalic și este legată de epilepsie.

5. Halucinații tactile

În cele din urmă, halucinațiile tactile afectează simțul tactil sau al mișcării corpului. Halucinațiile tactile comune includ:

  • Să crezi că insectele se târăsc pe sau sub piele. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de formicare.
  • Senzația că organele tale interne se mișcă.
  • Mâncărime sau arsură a pielii.

Halucinații vs. iluzii

La fel ca halucinațiile, iluziile sunt distorsiuni ale realității. Principala diferență, totuși, este că halucinațiile implică simțuri și, prin urmare, se simt reale pentru individ, în timp ce iluziile sunt convingeri false susținute cu fermitate care persistă în ciuda dovezilor contradictorii.

Din ce cauze medicale pot apărea halucinațiile?

  1. Boli mintale

Halucinațiile sunt adesea cauzate de boli mintale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia maniacală. Halucinațiile auditive sunt simptomele primare ale schizofreniei și ale unei afecțiuni asociate, cunoscută sub numele de tulburare schizoafectivă, o combinație de simptome de schizofrenie (halucinații și iluzii) și simptome ale tulburării de dispoziție.

  1. Consumul de droguri

Halucinațiile pot fi provocate și de consumul de substanțe dăunătoare precum alcoolul sau drogurile. Halucinogenele precum LSD provoacă halucinații prin imitarea mesagerului chimic din creier cunoscut sub numele de serotonină, producând efecte de modificare a percepției.

  1. Privarea de somn

Halucinațiile apar la aproximativ 80% dintre persoanele cu privare severă de somn. În cele mai multe cazuri, persoanele cu privare severă de somn vor experimenta halucinații vizuale.

  1. Sindromul Charles Bonnet

Sindromul Charles Bonnet este o afecțiune în care persoanele cu vedere deteriorată încep să vadă lucruri care nu există. Pacienții cu Charles Bonnet experimentează două tipuri de halucinații: imagini simple repetative și imagini complexe cu oameni, obiecte sau peisaje.

Cum pot fi tratate halucinațiile?

În loc de a trata halucinațiile în sine, medicul va trata afecțiunea care le provoacă. Cu toate acestea, în cazul pacienților cu boala Parkinson, pot fi prescrise medicamente specifice pentru a trata halucinațiile și iluziile legate de psihoză.

Surse: msn.com, healthline.com, my.clevelandclinic.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Dieta pentru tiroidă
Dieta pentru tiroidă
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân