Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi shoturi de alcool

Alcoolul ne poate afecta corpul în diferite moduri, în funcție de cât de mult sau des îl consumăm. Shoturile de alcool însă, au un efect mai rapid asupra corpului nostru din diferite cauze. Iată care sunt acestea!
  • Publicat:
Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi shoturi de alcool
Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi shoturi de alcool sursa foto: shutterstock

Shoturile de alcool te pot duce cu gândul la tinerețe și la acele momente de distracție cu prietenii tăi. Cu toate acestea, probabil nu ai știut că paharele mici de alcool (shoturile) aduc schimbări în corpul tău.

Nu este un secret faptul că alcoolul, în cantități mari, crește riscul accidentelor, al bolilor de ficat și al anumitor tipuri de cancer. Când bei alcool, acesta intră rapid în sânge și apoi se îndreaptă spre creier, rinichi, plămâni și, în final, spre ficat, unde este procesat. Cu toate acestea, ficatul tău poate procesa doar o băutură standard pe oră.

În mod obișnuit, un pahar de vin sau de bere este consumat lent, în aproximativ 20-40 de minute. În schimb, shoturile duc la cantități mai mari de alcool, consumat într-un interval relativ scurt de timp. Din această cauză, vei simți efectele alcoolului mult mai repede.

Uite câteva dintre efectele pe care un shot de alcool îl poate avea asupra corpului tău:

Te vei simți mult mai înfometat

Chiar dacă alcoolul este relativ dens în calorii, cu aproximativ 7 calorii pe gram, consumul lui te va face să te simți înfometat. Cercetătorii au descoperit că alcoolul poate activa o zonă a creierului care este de obicei activată prin post, ceea ce duce la o creștere a senzației de foame și a nevoii de a mânca.

Te vei înroși la față și vei simți că te încălzești rapid

S-ar putea să te simți încălzit încă de la primul shot. Dar nu lăsa aceasta stare să te păcălească și să crezi că alcoolul crește cu adevărat temperatura corpului. Când bei alcool, doar vasele de sânge se dilată, crescând fluxul sanguin.

Te vei simți mai fericit

Chiar și după doar un shot de alcool, creierul tău eliberează dopamină care te face să simți o stare de bine. Deși acest lucru poate părea un lucru bun, cercetătorii au descoperit că abuzul de alcool pe termen lung poate schimba, de fapt, modul în care creierul tău eliberează dopamină. Aceasta explică și modul cum apare dependența: practic, se consumă alcool pentru a obține acea stare de bine.

Inhibițiile vor fi diminuate

După ce consumi alcool, s-ar putea să descoperi că ești mai vorbăreț, mai relaxat și nu la fel de îngrijorat. Imediat ce alcoolul atinge creierul, crește nivelul de acid gamma-aminobutiric, un neurotransmițător care te ajută să te simți relaxat și îți poate reduce nivelul de anxietate. De asemenea, crește norepinefrina în creier, un neurotransmițător care acționează ca un stimulent. De obicei, oamenii nu spun sau nu fac lucruri pe care să le regrete după doar o băutură consumată. Dar cu cât bei mai mult, cu atât acidul gamma-aminovutiric și norepinefrină sunt eliberate în cantități mai mari. Acest lucru va crește riscurile de a face și de a spune lucruri pe care s-ar putea să le regreți următoarea zi.

Corpul va procesa medicamentația diferit

În multe cazuri, alcoolul și medicamentele pur și simplu nu se amestecă. Chiar și un singur shot de alcool poate schimba modul în care organismul tău răspunde la anumite medicamente.

În primul rând, alcoolul este descompus și detoxificat în ficat, același organ care descompune multe medicamente. Dacă ficatul tău este ocupat să-ți curețe sistemul de alcool, poate cauza acumularea unor medicamente în sistem până la niveluri periculoase.

Un alt motiv pentru a fi deosebit de precaut atunci când amesteci medicamente și alcool este că alcoolul poate intensifica unele efecte secundare ale anumitor medicamente, cum ar fi somnolența sau problemele de concentrare. Dacă iei medicamente, trebuie să te consulți cu medicul tău în privința consumului de alcool.

Surse: eatthis.com, webmd.com, observer.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân